זהו זה, הפרקליטות שלפה את הקלף העיקרי שלה בתיק 4000 ביום הראשון של עדות פילבר – אותה "שיחת הנחיה" כביכול, שבה נתניהו "הנחה" את פילבר להיטיב עם בזק.
צריך להבין: מפה והלאה לא יהיו עוד קלפים לפרקליטות, זה היה הקלף הכי חזק שלה.
אלא שפילבר הפך אותו לחוכא ואטלולא ולכן הוציא משלוותה את התובעת יהודית תירוש שחמתה בערה בה.
רק כאשר עיבדתי את תמליל עדותו של פילבר הבנתי עד כמה הוא הרס לפרקליטות את המסיבה. אין פלא שהאיומים עליו נמשכו במהלך יום הדיונים וגם לאחריו.
בחרתי לכם את 10 הציטוטים שמדברים בעד עצמם מתוך העדות, בתוספת של הסבר קצר למשמעות הדברים:
ציטוט מזכה מס' 1
"בפגישה היה דוד שרן, יצאו ובאו אנשים, אז נתניהו אמר לי בוא נתיישב. והתחלנו לדבר. אני זוכר פגישה של 10 דקות-15 דקות, על כל עולם השידורים, מה עושים, איך עושים, מה השלבים, מה לוחות הזמנים. מה צריך לעשות.
היה צורך להקים וועדה ממשלתית לצורך בחינת השידורים. היתה חקיקה מיושנת של שוק השידורים, נטפליקס דפקה בדלת, שידורים באינטרנט וכד'.
בתחילת הפגישה, הבאתי מכתב שיאשר לי את הנסיעה בחו"ל שתכננתי. התלוצצנו אני ושרן ונתניהו חתם על זה. סיימנו את הפגישה ואז לקחתי את המכתב מהשולחן שלו, לא זוכר אם שרן היה חלק מהשיחה, זו היתה פגישת עבודה. קמתי ללכת, שהוא כבר נעמד, אני זוכר באופן צילומי, הוא אומר לי אלוביץ' פנה אליי ואמר לי שיש לו בעיות במשרד, ויש חברת ייעוץ שעשתה טעות – שקבעה מחירים לא נכונים.
הוא אמר לי תבדוק את זה, אל תעצור את התחרות, תראה אם אתה יכול למתן המחירים, והוסיף משפט קצר על מיזוג בזק-יס – ויצאתי. כל הסוגיות האלה לא היו חדשות, המשפט הקצר הזה, מדובר במשימות לטפל בהן, מבחינתי זה הכי טריוויאלי בעולם. יצאתי והלכתי לדרכי".
📍 המשמעות:
לא מדובר ב"שיחת הנחיה" לשיטת פילבר והוא מעולם לא אמר שהוא "הונחה להיטיב עם בזק". אגב, הוא גם לא אמר זאת במשטרה. כלומר, כל התשתית לכתב האישום בתיק 4000 על בסיס אותה "שיחת הנחייה" למעשה לא קיימת. שימו לב: לשיטת פילבר נתניהו גם אומר לו לא לעצור את התחרות וכל הפגישה היתה סביב עולם השידורים ובכלל לא עולם הטלקום.
ציטוט מזכה מס' 2
"אני מזכיר שהשיחה לקחה רבע שעה ומתוך זה – זה פחות מדקה, אולי פלוס (על המשפט של נתניהו בקשר למיזוג בזק-יס ותנועת היד המפורסמת).
זה היה בסוף. מבחינה תיאורית, שתי הסוגיות נדונו, זה היה בסוף, אמרתי זאת ברענון. בזמנו ישבו מולי ארבעה חוקרים. בעיני זה לא היה חשוב".
📍 המשמעות:
כל הקלף "המנצח" של הפרקליטות בנוי על שיחה בת דקה בעמידה, ביציאה מהפגישה, כשאין לה תיעוד, אין לה תאריך וגם נתניהו מכחיש שאמר כל דבר הנוגע למיזוג בזק-יס.
ציטוט מזכה מס' 3
"ברגע שהוא אומר למתן מחירים. לא היתה לי עמדה, כן נחקרתי בחקירה משלימה, המשפט שאמרתי שבאמת היה משהו מסריח, כי התפיסה שלי שעשו במשרד התקשורת מניפולציות במחירים כדי שיהיו מחירים נמוכים. עד כמה שבדקתי אלוביץ' צדק בתלונתו".
📍 המשמעות:
לשיטת פילבר הוא בדק את התלונה שנתניהו העביר לו ומצא אותה מוצדקת!
כלומר, זו דרך העבודה היום-יומית של שרים – הם מקבלים פניות ותלונות ומעבירים אותן לבדיקה, מה הפסול בכך?
וחמור מזה: פילבר מצא שפקידי משרד התקשורת "שיחקו" במספרים כדי להתנכל לבזק – שזו כבר עבירה פלילית של מרמה והפרת אמונים.
ציטוט מזכה מס' 4
"הטיפול הראשוני במיזוג בזק-יס היה עם דנה נויפלד, ממה שאני זוכר, בעצם היא אמרה שהיא אישרה, שאפשר לצאת לדרך…
את שואלת אותי אם היה מצב שדנה נויפלד הייתה אומרת לי שאי אפשר למזג? אז הייתי הולך אליו (לנתניהו) ואומר לו. היו כמה סוסים עצלים אז קידמתי את התהליך".
📍 המשמעות:
מיזוג בזק-יס אושר ע"י כל הגורמים המקצועיים ובראשן דנה נויפלד, היועצת המשפטית לשעבר של משרד התקשורת.
הביטוי של פילבר "סוסים עצלים" הוא רמיזה די ברורה שפקידי משרד התקשורת עיכבו המיזוג ממניעים לא נקיים.
ציטוט מזכה מס' 5
"חלק מהסיבה שאני נמצא כעד מדינה, כי בחקירות ניסיתי להסביר את המורכבות, לא הכל שחור ולבן, החוקרים לא רצו לשמוע, רצו שאגיד כן או לא, לא רצו לשמוע את המורכבות, לא רצו לשמוע על סלקום או פרטנר, רק על בזק, לא עניין אותם כלום.
כל מה שאמרתי הוא נכון אבל אני רוצה להשלים, לא אבל, אלא – וגם.
כל הקריירה שלי הימרתי על מתווה עם בזק, ואגף התקציבים אמר שזה שטויות. אני נאבק בכל העולם, ואני צריך להסתכל לאלוביץ' בעיניים, לא בגלל נתניהו אלא בגלל מר פילבר.
אני מוצא את עצמי שסטלה (סטלה הנדלר, מנכ"לית בזק דאז, שהתיק שלה נסגר בלא כלום) או קמיר (אלי קמיר, יועץ בזק אז, שגם תיקו נסגר בלא כלום), לוחצים אותי אל הקיר אבל זה חלק מהעניינים.
ככל שחלף זמן מאז החקירה, פרשתי כנפיים (קולו רועד), אנחנו ב-50 גוונים של אפור. אני חייב להסביר את המורכבות.
החוקרים היו כמו רוטוויילרים, הם נעצו שיניים בי, הם חיפשו רק להפליל אותי, אי אפשר לענות כן או לא, הם הלבישו עליי תיק, חירבנתי את החיים שלי בגלל החקירה הזו. ו-50 מיליארד שקל שהלכו לאיבוד למדינת ישראל וזה גורל של שני אנשים פה – ואי אפשר ככה".
📍 המשמעות:
פילבר מטיח פה דברים חמורים מאוד במשטרה וגם בפרקליטות – שלמעשה הפעילו עליו לחץ כדי להפוך לעד מדינה ולא רצו לשמוע כלל את גרסתו המלאה לדברים.
כלומר, בלי להגיד זאת במפורש, פילבר מתאר את תפירת התיקים, ההפללה בכל מחיר, הלבשת התיק וההתעקשות להינעל רק על קו חקירה אחד.
ציטוט מזכה מס' 6
"אני אומר משהו שנוגע לכל החקירות של 2018 (אחרי שהפך לעד מדינה). אני נעצרתי ב-2017 (בחקירת רשות ני"ע), נחקרתי 50 שעות, נשלחתי למעצר בית ל-15 יום, הורחקתי מהמשרד 7 חודשים ואז נחקרתי שוב (פילבר מתכוון שנחקר בתחילה ברשות ני"ע ואז נחקר שוב לפתע בתיק 4000).
ואומרים לעורכי הדין שלי זה סיפור חדש. ופתאום מדברים איתי על יקום חדש שלא מוכר לי, שאני סייעתי לראש הממשלה בשוחד. מציגים לי מצג, אני יושב בחדרי החקירות, ואומרים לי שיש ברית וקשר מאחורי גבי.
אני אמרתי בחקירה את כל הנתונים העובדתיים, דייקתי במה שיכולתי. אני עבדתי נקי, הכל היה סטרילי ולכן אין שינוי בעובדות, אבל יש שינוי ברגש".
📍 המשמעות:
פילבר אומר שהחוקרים "עבדו" עליו כאילו נוצרה ברית מאחורי גבו – שכאילו נתניהו ואלוביץ' שיחקו בו.
פילבר אמנם טוען מן הסתם שזה לא סותר את עדותו במשטרה (אחרת יבקשו להכריז עליו כעד עוין) אבל אין ספק שההונאה של החוקרים והפרקליטות השפיעה על עדותו ועל נכונותו להפוך לעד מדינה.
ציטוט מזכה מס' 7
"לא שיקרתי. אבל אני אומר לכם קחו בחשבון בן אדם שנמצא בסוג של סערת רגשות, מציגים לו עולם מאוד קיצוני לכיוון מסויים (פילבר התכוון למצג השווא שבו ציירו אותו כמי שהפך לכלי משחק ע"י אנשי נתניהו ואלוביץ').
לא הייתי נותן תשובות אחרות, אבל זה השפיע אולי על העוצמה שלהן. לקראת סוף החקירה כשהתברר לי שכל הראיות נגדי מסתכמות בשני סמסים ששלח ישועה, אני מבין שמישהו בנה פה עולמות הרבה יותר גדולים. אני מדבר על העוצמה".
📍 המשמעות:
פילבר מודה למעשה שתפרו לו תיק ("בנו עולמות הרבה יותר גדולים") כדי לתפור את התיק לנתניהו.
ציטוט מזכה מס' 8
"הסמס לניר חפץ שאני מודה 'לו ולה' (בנימין ושרה נתניהו) על המינוי שלי למשרד התקשורת?
ברמה האישית, הסמס נימוסים הזה – אני הואשמתי על ידי מדינת ישראל שקיבלתי את תפקיד משרד התקשורת במרמה, כשוחד. חקרו אותי הרבה שעות על בסיס אותו סמס.
אני וחפץ לא היינו חברים, פוטנציאל הנזק שלו יותר גדול מפוטנציאל התועלת, בסך הכל עניתי לו בנימוס אמריקאי. ידעתי שניר חפץ הוא איש של שרה נתניהו – אף פעם לא עולה כסף לחלק מחמאות".
📍 המשמעות:
עוד דוגמא לניסיון תפירת תיק נגד פילבר (שקיבל לכאורה את תפקידו כחלק מעסקת שוחד!) כדי לתפור תיק לנתניהו.
ציטוט מזכה מס' 9
"בגדול, היתה לי יד חופשית בניהול המשרד, מרבית האינטראקציה עם נתניהו היתה בתחום השידורים. בנושא הטלקום מעט מאוד, אם בכלל. לא צריך להגיד בכלל לא, וודאי לא בעוצמה של שוק השידורים.
מרגע שהוא נתן לי את המפתחות, תטפל תעשה. זו תפיסה שלו, הוא מבין את התהליכים ארוכי הטווח.
ספציפית, כמו שאמרתי קודם, היה מאוד חשוב לו לפתוח את שוק השידורים לתחרות, זה אומר להקטין רגולציה, לפתוח הכל. לתת אפשרות בעולם המדיה, זה בפירוש עניין אותו, זו תחושת שליחות אמיתית בשביל הדמוקרטיה הישראלית. וחלק מפירות הביאושים שזה לא הצליח, זו רמת האמון בתקשורת היום. אלו היו רוב השיחות בינינו".
📍 המשמעות:
עולם הטלקום לא ממש עניין את נתניהו, אלא עולם השידורים שבו הוא רצה לפתוח את התחרות, לכן כל סוגיות בזק לא ממש עניינו את נתניהו.
כמו כן, פילבר חזר שוב ושוב על האמירה שנתניהו מאציל סמכויות ונתן לו יד חופשית.
איך בדיוק הוא "הונחה" לשיטת הפרקליטות?
ציטוט מזכה מס' 10
"היו שבועיים שהגעתי, אני הגדרתי לי שלוש משימות, אני מבחינתי הייתי צריך להשתלט על המערכת. לתפוס מנהיגות על עובדי המשרד, מבחינת הגישה אנטי בזק.
בסוף יש שוק של עשרות מיליארדי שקל, 10 גופים גדולים שחיים באי ודאות והם צריכים לדעת מי החיה שמגיעה, ולכן היה לי חשוב להיפגש עם כל הגופים במרתון של פגישות… זה היה נוהל, לא רק עם בזק, אלא עם כולם, זו היתה המדיניות שלי, מדיניות של דלת פתוחה.
בסוף נפגשתי עם כולם בכל בתי קפה בתל אביב ובכל המלונות. הטלפון שלי היה זמין… רציתי גם לנקות את השולחן, וביניהם גם מיזוג בזק-יס…
בישיבת ההנהלה הראשונה שלי עם עובדי משרד התקשורת דיברתי גם על שינוי מדיניות בנוגע לחברת בזק. מצאתי מלחמות עולם, בריקדות, מפקח מדבר עם הגורם הכי מפוקח (בזק) באמצעות בתי משפט, זה נראה לי הכי הזוי בעולם, אין דבר כזה. זה כמו שמנכ"ל משרד האנרגיה לא ידבר עם חברת החשמל או מנכ"ל משרד התחבורה לא ידבר עם אגד. ראיתי את האמוציות נגד בזק והיה חשוב לי להגיד את זה".
📍 המשמעות:
שני דברים חשובים – הראשון: פילבר נפגש כמדיניות עם כל הגורמים המפוקחים, לא רק עם בזק (וזה מה שהחוקרים לא רצו לשמוע).
השני: הוא חשב שהמדיניות הקודמת הלעומתית עם בזק היא מזיקה ולכן ביקש להנהיג מדיניות של פתיחות והקשבה.
שימו לב: פילבר בכלל לא מזכיר את נתניהו בשינוי המדיניות הזה מהטעם הפשוט: הוא האמין בה – אך הפקידים במשרד התקשורת הדליפו נגדו ובסופו של דבר תפרו לו ולנתניהו תיק.