ביום הדיונים הבודד שהיה השבוע (יום שני 01.02.2022) אפשר היה להבחין באי-שקט של יהודית תירוש.
משום מה היא חקרה עד זוטר יחסית כמו בועז סטמבלר, דוברו לשעבר של נתניהו.
במהלך חקירתה הראשית היא ניסתה שוב ושוב להרחיב את גבולות כתב אישום, בניסיון נואש לייצר אווירה של שוחד. לשיטתה, רשימת ה-315 היא רק חלק מהראיות, למרות שבית המשפט כבר נזף בה בעבר ואמר לה במפורש שזה תחום כתב האישום ואין בלתו.
למרות זאת, תירוש מנסה לייצר בכוח "אווירה", בלי ראיות, רכילות במקום ראיות זהב.
בחקירה הנגדית של עו"ד בעז בן צור היא כבר היתה עצבנית, מבולבלת והרימה את קולה לא פעם.
לתירוש יש שיטה: במקום להתנגד בצורה מכובדת, לקום ולהתנגד, היא זורקת הערות ממקום מושבה, בכדי לשבש את קו המחשבה של בן צור. גם כאן השופטים העירו לא פעם, אבל תירוש בשלה.
הפעם ההערות היו סרות טעם במיוחד וניכר בה שהיא באה טעונה. טעונה מאוד. להערכתי זה כתוצאה מרעידת האדמה של פרשת הריגול הבלתי חוקי בתיקי נתניהו – כי תירוש היתה כבר אז בעיצומה של הבדיקה בפרשה שהתחילה בעקבות פניות עורכי הדין של נתניהו ואלוביץ'.
אין ספק: הקרקע רועדת מתחת לבניין משרד המשפטים בצאלח א-דין. תירוש מבינה היטב את ההשלכות, היא הרי היתה הפרקליטה המלווה בתיק 4000, היא ישבה בלהב 433, צפתה בחקירות אונליין, ישבה בישיבות ערב המשטרתיות, היא ידעה ה-כ-ל.
אם ידעה ועצמה עיניים זו עבירה פלילית; אם לא ידעה (אפשרות קלושה) ולא שאלה מהיכן החומרים שנפלו לידיה – זו גם עבירה פלילית (הפרת אמונים).
נכון, המערכת אמנם שומרת על עצמה ומצופפת שורות, אבל זה לבטח טורד את מנוחתה של תירוש.
זה התחיל עם פליטת פה כשאמרה לבן צור שהיא תענה רק בוועדת חקירה והשבוע היתה לה פליטת פה אומללה: "תיק 4000 זה לא תיק השוואתי".
איך יכולה פרקליטה שתבעה את המונח "היענות חריגה", להגיד שזה לא תיק השוואתי, שהגדרתית המושג "חריג", זה ביחס לקו סטנדרטי מסוים, שתירוש לא הביאה מעולם ראיות לקיומו.
הנה כמה תובנות שלי ושל אבי וייס מרעידת האדמה:
1.
תירוש ניהלה התכתבות עם פרקליטי נתניהו ואלוביץ' בנוגע לשימוש בתוכנת ריגול בצורה לא חוקיות כבר לפני שבועיים, אבל מרחה את הסיפור בתירוצים שונים.
חלק מה"בדיקות" שהיא עורכת באמצעות המשטרה דלפו לשופר הבולט שלהם, אביעד גליקמן, בניסיון שקוף מאוד לזרוק את האחריות ממנה למשטרה. המשטרה בעצמה מכנה זאת "חריגות", אלא שזו מילה מאוד מכובסת למה שקרה פה באמת: "עבירות פליליות", וכאן עולה שוב השאלה מי יחקור את החוקרים?
כל עוד המערכת חוקרת את עצמה, לא ייצא מזה דבר, מקסימום יקריבו איזה ש-ג כדי לטייח את הבעיה.
בכל מקרה, פרקליטי נתניהו ואלוביץ' פנו במהלך השבוע האחרון (שלא באמצעות בית המשפט, אלא במיילים) לתירוש וביקשו ממנה פרטים על השימוש בפגסוס שנעשו בתיקי נתניהו, וזאת ענתה אתמול במייל בהא לישנא:
"כפי שמסרנו לכם מספר פעמים, בעקבות פנייתכם ובעקבות פרסומים בתקשורת, נערכת בדיקה מעמיקה בנושא זה. לאחר שמלוא הפרטים יהיו בידינו נשיבכם דבר. אני מודעים ללוחות הזמנים ופועלים על מנת לברר את הנושא ולענות לכם בהקדם האפשרי".
כלומר, יש פה הודאה שיש דברים בגו, אלא שהבעיה היא שמי שכשלה בכל הנושא, היא זו שמנהלת את הבדיקה. בעקבות התשובה המתחמקת הזו, הגישו צוותי ההנה בקשה בהולה לבית המשפט בדרישה להורות לפרקליטות להשיב תוך ימים ספורים ובפירוט על הטענות וכמו כן לקיים דיון על כך ביום שני הקרוב.
2.
יואב יצחק חשף עד כה מספר שמות שנגדם הופעלה התוכנה בצורה לא חוקית: יאיר נתניהו, שלמה פילבר, שאול אלוביץ', ניר חפץ, ג'יימס פאקר ויועצי נתניהו עופר גולן ויונתן אוריך.
כמו כן, הופעלה התוכנה נגד כמה ממקורבי נוני מוזס.
להערכתנו, הרשימה הזו בהחלט לא סופית. סביר להניח שהחוקרים בליווי הפרקליטות "הדביקו" את כל החשודים שנחקרו בתוכנת הריגול.
3.
ההדלפה לגליקמן, כאמור, הגיעה מהפרקליטות שסיפקה לו חומרים מאותה "בדיקה" שתוצאותיה ממילא כבר אצל יואב יצחק. אלא שהמטרה בהדלפה היתה להציג את ה"חריגה" כיוזמה מקומית של כמה שוטרים, שהחומרים הפולשניים נשארו אצלם ולא עברו הלאה למעלה.
כלומר, המטרה של הפרקליטות בהדלפה לגליקמן היתה להוציא את עצמה מתחומי האחריות. אלא שההסברים של הפרקליטות מגוחכים: כל אחד שבקיא בעבודה משטרתית-מודיעינית, יודע שהמודיעין שנאסף לא נשאר למטה ועובר בצינורות המידע גם למעלה.
עד כמה למעלה? בסופו של דבר הפרקליטות הרי מקבלת את תוצרי החקירה. מה, תירוש לא הבינה שמתנהלת פה חקירה לא חוקית? היא לא ראתה את פלטי השיחות ותוצריה של החשודים? היא לא הבינה שהחומרים הופקו באמצעות תוכנה ששואבת חומרים מהסלולר אחורה בצורה בלתי חוקית? היא לא שאלה?
היא הרי הפרקליטה המלווה שהיתה מצוייה בכל פרט ופרט! לכן, האחריות היא בהחלט גם עליה, בעיקר עליה ועל ליאת בן ארי ושי ניצן מעליה.
4.
מניתוח של אבי וייס עולה כי יש בהחלט סיכוי סביר מאוד שהתוכנה הופעלה נגד המקורבת של ניר חפץ.
על-פי מסמכים שהוגשו לבית המשפט עולה כי המשטרה חשפה שיחות שהיא ניהלה מה-22 לאוקטובר ב-2017 בעוד שהיא זומנה לחקירת שווא כארבעה חודשים לאחר מכן(!).
מאיפה, אם כן, ידעה המשטרה על השיחות הללו אם לא משאיבת חומרים בצורה לא חוקית?
5.
כמו כן עולה כי יש אפשרות סבירה בהחלט שהתוכנה הופעלה גם בסלולר של אילן ישועה. ראשית, משום שברור כבר לעין שהמשטרה-פרקליטות השתמשה בתוכנה כדי לעשות "פישינג" לחומרים שיפלילו את נתניהו והשתמשה בה כנגד כל מעורב מרכזי בתיק.
שנית, הפרקליטות לא הצליחה להסביר כיצד הר של חומרים נשאב מהטלפון-מחשב של ישועה ותכולתו סוננה רק לחומרים והתכתבויות הקשורים לנתניהו (בצורה עקיפה בלבד ועם דובריו), כששאר החומרים (הרוב) הוסתר מפרקליטי ההגנה.
ההסבר שנתנה הפרקליטות הוא, שישועה גילה אזרחות טובה ומסר את החומרים למשטרה.
אחרי שהחומרים המוסתרים נחשפו בטעות, הפרקליטות טענה שהם לא הועברו בגלל "תקלה בתום לב".
התירוצים הללו לא ממש מסתדרים עם המציאות. ישועה אמר בעדותו שהוא לא איש טכני והמסקנה היא שהוא לא יכול היה לעבד הררי חומרים שנאספו במשך שנים בצורה כה ממוקדת ומבבלי עזרה כלשהי.
לכן, ההנחה היא שהמשטרה-פרקליטות היא זו ששאבה את החומרים מהסלולרי-מחשב של ישועה באמצעות רוגלה, סיננה אותם בצורה שמתאימה לתזה שלהם, העלימה את שאר החומרים והלבינה אותם אחר כך באמצעות ישועה תוך רמיזה שהחומרים הללו ישמשו נגדו.
אנו, אבי וייס ואני, מדגישים שזו בינתיים אפשרות תיאורטית, אבל בהחלט אפשרות שעושה שכל.
זו הסיבה שאין מעמד רשמי לישועה: הוא לא עד מדינה, אין שום הסכם רשמי איתו (לפחות לא כזה שהוגש במסגרת חומרי החקירה), לכן ההנחה שיש פה סיכום בעל פה שישועה יזכה לחסינות שעד עתה הפרקליטות מסרבת להסביר את פשרה.
6.
חשוב להבהיר זאת שוב ושוב: החוק הישראלי אוסר במפורש לפרוץ באמצעות רוגלות לסמארטפונים של אזרחים. מדובר בעבירה פלילית חמורה ביותר שדינה שנות מאסר רבות – מדובר במעשה לא חוקי גם אם ניתן לכך צו שופט, וזו בדיוק הסיבה שצווים כאלה מעורפלים ולא מגלים לשופט את מלוא התמונה.
החוק שמתיר האזנות סתר, מדבר על שיחות טלפון רגילות. כלומר, בשיחות טלפון רגילות בין סלולרים ניתן ליירט את השיחה עצמה בלבד, מבלי לדעת מה מכיל הפלאפון כולו.
בשיחות דרך האינטרנט, כמו וואטסאפ לדוגמא, השיחות מוצפנות מקצה לקצה – כלומר, אין דרך להאזין בוואטסאפ רק לשיחה עצמה.
הדרך היחידה להאזין לשיחת וואטסאפ בין שני אנשים, היא לפרוץ לסלולרי עצמו, ולשאוב ממנו את כל המידע שיש עליו, כולל גוגל, וואטסאפ, תמונות, אפליקציות, מיילים וכד'.
הדבר, כאמור, מהווה עבירה פלילית של ריגול והוא לא חוקי, גם בהקשר של חוק האזנות הסתר, וגם עם צו שופט. הכלי של תוכנת ריגול הוא כלי מלחמתי שנועד לשימוש כנגד אזרחים זרים בלבד, ובמיוחד נגד אויבי ישראל כמו בכירים באיראן או חיזבאללה.
זאת הסיבה היחידה שהמדינה מתירה לחברות סייבר התקפי כמו NSO ואחרות לפעול בשטחה והם מקבלים אישורי ייצוא ממשרד הביטחון.
החברות הללו, צריך להדגיש, פועלות באופן חוקי. אלא שיש מי שמשתמש במוצרים שלהן באופן לא חוקי – ולמרבה הצער זה גם משטרת ופרקליטות מדינת ישראל.
השורה התחתונה
כל מי שמעורב בסיפור הזה, כולל אנשי הפרקליטות והמשטרה היו מעורבים בפעולות לא חוקיות שעל פי החוקים בישראל צריכים להישלח לכלא לשנים רבות.
זה ללא ספק "עסק הביש" של הפרקליטות ואחת מהפרשיות החמורות ביותר בתולדות לישראל.
זה לא רק ריגול בלתי חוקי, זה גם קשירת קשר להפלת שלטון נגד ראש ממשלה והפעלת אמצעים בלתי חוקיים כדי להשיג את המטרה, כולל שיתוף פעולה מלא עם "עיתונאים".