יומן הבוקר
ציפי לבני מעידה במשפט נתניהו (צילום: אלי ציפורי)
מופע האימים של ציפי לבני: שיקרה לגבי מספר שיחות הטלפון שלה עם נוני מוזס, הרבתה להגיד "לא זוכרת, לא יודעת", הודתה שקיבלה חוות דעת כלכלית מנוני מוזס ("רק העברתי") כאשר במקביל קיבלה סיקור חיובי ב"ידיעות אחרונות" ("זו לא הייתה המטרה") ואישרה שיאיר לפיד בחש בפוליטיקה בעודו בערוץ 2

קשה מאוד להבין את הפרקליטות. לי היה ברור שגם ציפי לבני תהפוך לעדת הגנה מצויינת וזה אכן מה שקרה אתמול, אז למה הפרקליטות לא ויתרה על עדותה כמו שוויתרה על כ-190 עדים, כמו שויתרה על איתן כבל שעדותו משיקה לזו של לבני? מה, אין שם אף מבוגר אחראי? האם הלהט לקבל איזושהי כותרת אוהדת מהדליפמנים בנוגע לטינוף אפשרי של לבני על נתניהו גובר על הכל? כנראה שכן.

***

בחקירה הראשית של ציפי לבני, שנוהלה על ידי אלון גילדין, נשאלה לבני על דרך עבודת הממשלה בענייני חקיקה ועל הצעת החוק של "ישראל היום" שבה היא תמכה.

ההסבר הדי משעשע שנתנה לבני לתמיכתה בחוק היה כזה:

"אומר מה הייתה עמדתי ביחס ל'ישראל היום', ממנה נגזרה עמדתי ביחס לחוק עצמו. 'ישראל היום', אם נקרא עיתון, זה היה בעיני עבירה על חוק. הוא מראש הודפס כדי לייצג ולשכפל את המסרים של נתניהו. זה היה מאוד ברור ובולט. חולק בחינם לבתי חולים למיניהם. על פי חוק אסור למפלגות לקבל תרומות מתאגיד. אסור לקבל מאדם יחיד תרומה מעל סכום מסויים.
הנה כאן הייתה הוצאה של הערכות שאיני מכירה. אבל לפי מה שאני קוראת זה מאות מיליוני שקל אם לא מיליארד שקל, הכל היה מיועד לתעמולה. פניתי כמפלגה למבקר המדינה, הייתי ראש מפלגת קדימה, הייתי בקדימה, שהגשנו את התלונה, הייתה פנייה למבקר שיקבע שמדובר בתעמולה אסורה. זה היה בשנת 2010".

זה הסבר די תמוה של לבני. הרי לשיטת רבים גם "ידיעות אחרונות" ו"ערוץ 12" הם ערוצי תעמולה רק-לא-ביבי, אז מה ההבדל?
כנראה שההבדל הוא שציפי לבני עצמה קיבלה בערוצי התקשורת הללו סיקור די אוהד במשך שנים…

בהמשך החקירה הראשית אמרה לבני ש"הייתה רק מילה אחת ביני לבין ראש הממשלה הקשורה להצעת החוק הזו" והמשיכה לתאר לשאלות גילדין על הליכי החקיקה וההצבעה בהצעה הטרומית, שהסתיימו בפיטוריה של לבני ובפיטורי יאיר לפיד:

"האמת, זו הייתה סיטואציה שבה הוזמנתי ללשכתו, ישבנו כשעה. נסענו לאירוע בבית הנשיא. טקס הקשור בתי המשפט וכשיצאתי לחנייה קיבלתי טלפון ממנו שבו הוא מודיע לי שאני מפוטרת. אני זוכרת בוודאות שאחד המקרים היה העובדה שנפשתי עם אבו מאזן ללא רשותו מה זמן לפני".

כבר בפתיחת החקירה הנגדית של עו"ד עמית חדד הוא המחיש ללבני את שיטת הפעולה של ליאת בן ארי והכנופייה שלה: הצגה חלקית של מסמכים לעדים.
במקרה של לבני הציגו לא רק תמליל חלקי מהישיבה של וועדת השרים לחקיקה ולא הציגו לה את תקנון הממשלה.

בהמשך החקירה הנגדית תיאר חדד ללבני את המחלוקות הרבות שהיו בממשלה דאז ולאחר מכך נסובה החקירה על תהליך החקיקה (די טכני ודי מתיש) ועל יחסיה של לבני עם נוני מוזס.

עו"ד חדד: היו חששות, היה חוסר אמון.

לבני: שאלת אמון אני לא יכולה להעיד על אמון של מישהו אחר היו ויכוחים בנושאי מהות, שהלכו והתגברו. אני לא יכולה להעיד על הרגשות או התחושות או מחשבות, לא של נתניהו ולא של אף אחד אחר.

עו"ד חדד: אני לא מצפה.

לבני: זה מה שאתה מצפה כרגע. מה שהתרשמתי ביחס לנתניהו בתקופה הזו שהוא חולק על חלק מחברי הממשלה. רצה קואליציה אחרת. הוא חשש מאוד מביקורת מימין במהלך המבצע הצבאי (צוק איתן) וזה לקראת סוף הכהונה הגיע ליותר מחלוקות.

עו"ד חדד: היה ברור במושב החורף בסוף אוקטובר 2014, היה ברור שהעסק מתפרץ.

לבני: עוד לא, לי זה לא היה עוד ברור.

עו"ד חדד: בעיתון זה היה ברור.

לבני: לא כל מה שכתוב בעיתון… איזה עיתון?

עו"ד חדד: ידיעות אחרונות.

לבני: נכון שהיה יותר קשה, היה ויכוח עם לפיד.

עו"ד חדד: גם קולות שנשמעו, גם אם ינסו לעכב את הערר (על הצעת החוק), אמרת נגיש הצעת חוק פרטית ונעצור זאת.

לבני: ראש הממשלה יכול גם לעצור את זה.

עו"ד חדד: לא נכון ואת יודעת את זה.

לבני: אני מעידה שהיו מחלוקות בין חברי הקואליציה. בצוק איתן נתניהו הותקף על ידי שותפיו מימין.
האם באוקטובר 2014 חשבתי שהממשלה מתפרקת? לא חושבת. התחלתי להרגיש שזה יותר מתקדם בנובמבר כשעלה להצבעה חוק הלאום.

עו"ד חדד: אני אומר לך מה היו הכותרות בידיעות אחרונות. אני מקריא: 'הברית החדשה בין לבני ללפיד', 'פותחים חזית'.

לבני: ביחס לעיתונים, לא כל מה שמופיע בכל עיתון הוא נכון כולל דברים שנאמרים בציטוט. אני יודעת שהכתבה הזו או הידיעות השפיעו על תפיסת ראש הממשלה.
ודאי שרציתי שהכוחות המתונים בממשלה יעבדו ביחד כדי לקיים הליך ולצאת מלאומנות שהתחילה לצוץ בצורה קיצונית בממשלה. מכאן ועד חזית משותפת הדרך רחוקה. אני יודעת שראש הממשלה לקח זאת קשה מאוד כי אחרי הפיטורים פגשתי את ניר חפץ שדיבר ונתן תיאור שלא קשור אליי. שאלתי מה הקשר, אמר לי ניר – זה פורסם.

עו"ד חדד: כתוב 'נייצר חזית אחת בממשלה' – זה הפרסומים?

לבני: רציתי לקדם שיתוף פעולה.

עו"ד חדד: כתוב 'חזית'.

לבני: אז כתוב חזית. אני לא אומרת אבל מה שכתוב בעיתון, לא תמיד מדוייק. רציתי לקיים שיתוף פעולה עם גורמים בממשלה כדי לפעול נגד הצעות חוק לאומניות.

עו"ד חדד: כתוב שיחד עם לפיד זה 25 מנדטים.

לבני: כן.

עו"ד חדד: החזית הזו היא בגודל משמעותי בקואליציה.

לבני: למרות שאתה מדבר על שיתוף פעולה ומאחר ואני מדברת על חוקי עדיין בצידו של הליכוד היו בממשלה מפלגות ימין כמו ליברמן ובנט.

עו"ד חדד: די בזה 25 מנדטים.

לבני: כך רציתי שיהיה.

עו"ד חדד: הרעיון היה גם שיתוף בעניינים מדיניים, דת ומדינה. וגם בכל הקשור ל'ישראל היום'?

לבני: לא זוכרת שדיברנו על 'ישראל היום'. אני חושבת שלא דיברנו על זה. בתוך כל הדברים שהיו על השולחן, דיור, מלחמה, שלום, חוקי לאום ועוד דברים שעוסקים בזהות מדינת ישראל. חוק 'ישראל היום' לא היה הדבר החשוב. חשבתי שממילא זה ייגמר עם ראש הממשלה.

עו"ד חדד: דיברת עם נוני מוזס על החוק הזה.

לבני: ודאי.

עו"ד חדד: כמה פעמים?

לבני: לא זוכרת כמה פעמים. נוני ידע שאני מתנגדת ל'ישראל היום' ולכן לא היה צריך לבקש ממני לתמוך בו. לפני הצבעת וועדת השרים לחקיקה או לפני שזה הועלה לסדר היום, דיברנו. אמרתי שלדעתי זה ייגמר בערר ולכן המאמץ לא ממש שווה את זה. הבהרתי לו שמבחינתי התמיכה שלי בחוק היא ממילא בגלל…

השופט עודד שחם: כמה פעמים דיברת איתו? השאלה פשוטה.

לבני: פעמיים. אבל רוצה לדייק. מאחר ומדובר בהצעת חוק חדשה, עלו שני חוקים שהציגו אותו דבר. לא זוכרת את מספר הפעמים שדיברתי איתו, אבל כן ברור שידע שאני תומכת בחוק. אולי זה היה פעמיים או שלוש.

עו"ד חדד: אני רואה 10 שיחות ביניכם, בינך לבין נוני, באוקטובר-נובמבר.

לבני: לא זוכרת כמות כזו, אם זה מה שרואים, אז כן.

עו"ד חדד: נוני מוזס בהקשר הזה היה עסקן פוליטי, היה רלוונטי לחוק. את מדברת איתו גם על הצעת החוק. האם כך תפסת את הדברים בזמן אמת – שהוא שחקן פוליטי.

לבני: אני לא זוכרת בשיחות מה עלה ומה לא עלה. אם דיברנו על 'ישראל היום', אמרתי כן. כמה פעמים – לא זכרתי. למה דיברנו? כי אני מבחינתי מאז שיצא 'ישראל היום' חשבתי שאסור… היה חשוב לי שהחוק יעבור מסיבותיי והוא היה לו חשוב שהחוק יעבור מסיבותיו.
טבעי ולגיטימי שכל חוק במדינת ישראל יש למישהו עניין לקדם או מישהו עם עניין כלכלי, כמו שבעל חברה יכול לקדם רגולציה ואולי אני רוצה לקדם בגלל זיהום אוויר – זה לגיטימי כל עוד אין בזה תן וקח.

עו"ד חדד: מבחינתך לא היה תן וקח.

לבני: ברור.

עו"ד חדד: דיברת עם נוני מוזס על דברים נוספים חוץ מ'ישראל היום'?

לבני: בדרך כלל השיחות יכלו להיות מה אני חושבת על המצב. אני לא זכרתי את כמותת השיחות האלה ביחס לימים האלה. אבל אני זוכרת שידברנו על חוק 'ישראל היום'.

עו"ד חדד: להגיד לנוני אני בעד החוק ממילא, בלי קשר לשום דבר, זו שיחה אחת, הוא ידע ממילא. אז על מה דיברתם חוץ מזה? נוני אמר לך תראי איתן כבל תומך, חבר כנסת פה בעד, יש תהליכים, נעשה כך, זה שיח, איך מעבירים את החוק הזה. שיח של הערכות, מי תומך ומי לא.

לבני: כן.

עו"ד חדד: זה קורה הרבה עם נוני מוזס, אומר אם 'הבית היהודי' יתמכו או לא.

לבני: כן, ברגע שהוגש החוק חתמו עליו.

עו"ד חדד: לא חשבת שיש בעייה עם סוג כזה של שיח?

לבני: לא חשבתי שיש איזשהי בעייה עם זה.

עו"ד חדד: אחר כך בהמשך לכתבות הקודמות, יש כתבות במהדורות סוף שבוע על "הברית עם יאיר לפיד".

לבני: אני כמעט בטוחה שלא דיברתי על ברית עם יאיר.

עו"ד חדד: כתבה כזו לא מגיעה במקרה, זה דבר שעושים איתך? בתיאום?

לבני: ודאי.

עו"ד חדד: את מדברת עם העורך?

לבני: עם המראיינים.

עו"ד חדד: יש עוזרים שלך, יועצים שלך, מעורבים בנושא עם "ידיעות אחרונות" (מדובר על ראיון שנתנה ציפי לבני לעיתון החביב עליה).

עו"ד גילדין מתנגד ומבקש מלבני לצאת. כצפוי, גילדין מבין לאן זה הולך ואומר שקו החקירה לא רלוונטי וחדד משיב לו:

עו"ד חדד: אני לא מבין את ההתנגדות, אני מראה שיש 10 שיחות, פעולות נוספות שהעדה עושה כיו"ר הוועדה. יש כתבות שער, אני רוצה להראות שזה עניין בליבת העניין… אני טוען שכל פוליטיקאי מבין את הגזרים והמקלות. לבני מדברת עם נוני, מנסה לקבל חוות דעת פרטית, זה בסר מור. זה לא שאנו טוענים איפה בררנית בתחפושת. אנו טוענים שכך עובד העולם, בשטח בשים לב לכתב האישום. נוני לא הציע שוחד ונתניהו לא קיבל שוחד.

לבני נכנסת חזרה לאולם:

עו"ד חדד: הכתבה משקפת את הביקורת הנוקבת על נתניהו עם כותרת "להציל את ביבי מביבי"?

לבני: אוקיי, נכון שהייתה לי ביקורת.

עו"ד חדד: המהלך של החזית המשותפת ושיתוף הפעולה או גוש – מבחינת נתניהו החיים מורכבים יותר? יש חששות?

לבני: כן.

עו"ד חדד: כמה שבועות לאחר מכן מכנים הקואליציה "קואליציית המשברים"?

לבני: לא זוכרת מה היה כתוב בעיתון.

עו"ד חדד: את רואה שכתוב "ממשלת נתניהו על סף פירוק"?

לבני: חוזרת ואומרת מעבר לזה שעכשיו אני לא זוכרת מה היה כתוב בעיתונים לפני 10 שנים, התשובה היא לא. פרשנות פוליטית היא לא בהכרח המציאות או אמת או מה שאני חשבתי.
ודאי היו הרבה מאוד ויכוחים גם לפני וגם אחרי צוק איתן. בנובמבר נתניהו השתדל עד אז לא להביא לממשלה מחלוקות וגם הביא את חוק הלאום. הוא ידע שזה בנפשנו, ידע שזה יכול לייצר משבר. רצה להביא לממשלה, כאשר הבנתי שהוא כבר הולך לקצה.

עו"ד חדד: עוברים לקלחת, חוסר אמון, הגישו ביום 29.11 את חוק 'ישראל היום'.

לבני: זה היה קצת לפני.

עו"ד חדד: בתחילת 2014 איתן כבל מגיש הצעת חוק. ראש הממשלה התנגד לחוק הזה לאורך כל הדרך?

לבני: נכון.

עו"ד חדד: אמרת שזה ידוע ולכל העולם ולבני דודו?

לבני: היה ברור שראש הממשלה מחובר בטבורו ל"ישראל היום". "ישראל היום" לא עוסקת בזווית של "ידיעות אחרונות". אני התנגדתי לקבלת תמורות וזה מה ש"ישראל היום" עשה.
את החוזר לעניין "ידיעות אחרונות", מבחינתי זה לא היה רלוונטי להחלטה (אמירה די משונה של לבני, בוודאי שהצעת החוק אמורה הייתה להטיב עם "ידיעות אחרונות"). לאחר הבחירות ב-2009 הייתי באופוזיציה, היו לי מעט הצעות חוק שהגשתי.

עו"ד חדד: הצעת החוק הוגשה על ידי איתן כבל מהעבודה ושורה של חברי כנסת נוספים כמו איילת שקד ועוד. הרבה, נכון? יש לנו הצעות חוק שמגישים אותה סיעות רבות. זה יצר חיכוך בקואליציה וגם סערה ציבורית?

לבני: לא יודעת מה זו סערה ציבורית, אבל זה היה נושא שדובר בו.

עו"ד חדד: דיברת על ההצעה עם פוליטיקאים רבים?

לבני: לא. אני זוכרת את מאיר שטרית, לא זוכרת באיזה שבוע זה היה, בו דיברנו על הצורך להצביע בעד הצעת החוק הזו, ומעבר לזה לא זוכרת.

עו"ד חדד: עם איתן כבל דיברת על הצעת החוק הזו?

לבני: לא זוכרת. למרות שיש סיכוי שנחליף מילה. בטח לא לפני הגשה או אחרי הגשה, אולי בשבוע ההצבעה.

עו"ד חדד: כבל אומר שמדבר איתך בנושא הזה?

לבני: אם אומר זו אמת.

עו"ד חדד: מתי שוחחתם?

לבני: לא זוכרת. לא יודעת שהתקיימו שיחות, לא יודעת מה היה שם. אני תמכתי בהצעת החוק. רובם תמכו, נדמה לי שעמרם מצנע לא תמך. זכור לי שמצנע פחות התלהב, איך הצביע לא זוכרת.

עו"ד חדד: אנו רואים שכולם תומכים בהצעת החוק, היה ברור שיש סיכוי טוב לעבור אם מגיעים להצבעה ויש גם עמדה שמאפשרת לקואליציה לתמוך בעד. המשמעות היא שבנובמבר הכל מתפורר?

לבני: אם הקואליציה הייתה נגד הייתי מצביעה נגד.

עו"ד חדד: בלי קשר למשמעת קואליציונית היה ברור שהצעת החוק נהנית מרוב בכנסת.

לבני: כן.

עו"ד חדד: גם קואליציה?

לבני: כן.

עו"ד חדד: את פרח לרנר את זוכרת? היא מספרת בחקירה שלה שהיא דיברה איתך?

לבני: לא זוכרת.

עו"ד חדד: אולי אמרת לה שתצביעי בעד לא חשוב מה תחליט וועדת השרים?

לבני: לא חשבתי על החוק הזה להצבעה.

עו"ד חדד: היו חברים בקואליציה שאמרו שלא מה תחליט וועדת השרים?

לבני: אם אתה אומר.

עו"ד חדד: כבל רצה לעלות זאת מייד להצבעה?

לבני: אני יודעת שזה היה על סדר היום.

עו"ד חדד: כבל ואת ידעתם שאם זה עולה במועד הזה, החוק עולה, למרות שלא התכנסה וועדת שרים וחקיקה.

לבני: אני לא זוכרת אבל כל עוד אין וועדת שרים לחקיקה עקרונית וכל עוד אין החלטה להצביע לא הייתי בטוחה אם הקואליציה תיתן חופש הצבעה לשרים.

עו"ד חדד: בדקת זאת, ניתנה החלטה לחופש הצבעה.

לבני: אוקיי. אמרתי שאני עדיין לא זוכרת מה היה באותו שבוע.

עו"ד חדד: את ביקשת חופש הצבעה, אנו ביום 2.11. את אומרת את הדברים האלה, זה חשוב. וועדת שרים וחקיקה בימי שני, נכון?

לבני: אמרתי בפתח הישיבה את הטקסט הזה. אני עדיין חוזרת ואומרת שאני לא זוכרת את השבוע שהיה לפני זה.

עו"ד חדד: את אומרת היה דיון בהנהלת הקואליציה, שמים את הדברים על הלוח. זאת אומרת לפני קריאה טרומית היה דיון בהנהלת הקואליציה, זה מה שאת אומרת.

לבני: זה מתומלל, זה מה שאמרתי בדיון בוועדה לחקיקה. אבל כששאלו אותי מה היה בשבוע הזה, אני לא זוכרת. כל מה שאמרתי – אמת.

עו"ד חדד: החוק היה אמור לעלות ברביעי. את לא זוכרת את הנושא הזה בחקירה שלך? לכן זה הוביל לטעות במה שהיה. אבל שבוע לפני כן הנהלת הקואליציה נתנו חופש הצבעה.
אם החוק היה עולה ביום ד', נתנו חופש הצבעה… האם יש סיכוי שאמרת דברת לא נכון?

לבני: מפנה להמשך הדברים שאמרתי שלפני התקנון היה צריך לתת לחופש הצבעה. אלקין אמר שנכון לעשות, אך מבקש קודם דיון בוועדת שרים וחקיקה. אז זה הסתיים בזה. אני חוזרת ואומרת שלא זוכרת מה היה בשבוע שקדם לשבוע וועדת שרים.

עו"ד חדד: את מייצרת גרסה חדשה?

לבני: אני מייצרת גרסה חדשה? (מסתכלת לעברו של גילדין).

השופטת רבקה פרידמן-פלדמן: תציגו לעדה.

עו"ד חדד: אני אראה לה שיחת טלפון. כתוב שאת התקשרת לכורש (ברנור) והתחבטת בעניין. "אם כבר הייתה החלטה בוועדת שרים וחקיקה"…

לבני: מבקשת להבהיר. במשטרה שאלו מה היה קודם והראו לי שלכאורה היה. שברתי את הראש מה היה.
לכאורה באמת היה נוח יותר לתומכי העברת החוק לעלות להצבעה ביום ד'. אני אומרת, אם כבר הייתה החלטה, כי במשטרה אמרו או שאלו אם הייתה החלטה או לא, לכן זה היה נדמה לי ואני עדיין משאירה את זה באופן מעורפל בכנות. היה נדמה לי שלמרות מחלקת החקיקה לא עוסקות בקואליציה, אמר נאמר לי שקואליציה לא יכולה להחליט משהו בניגוד, גם אם רוצים. זה זכור לי במעורפל, לכן חשבתי להתקשר אליו.

עו"ד חדד: את אומרת שבוע לפני, דיון וועדת שרים.

לבני: לא, חוזרת ואומרת לא זוכרת מה היה בכנסת בשבוע לפני. אולי הייתה/אולי לא הייתה. במשטרה חזרו ושאלו אותי אבל לא זכרתי זאת במשטרה. חזרתי וניסיתי לשחזר למה בכל זאת, אם הייתה החלטה, העבירו לוועדת שרים. היה נדמה לי ולכן גם התקשרתי אליו שאולי נאמר ואחר כך גם בדקתי.
אחרי החקירה קראתי תקנון בקואליציה של 2014 והיה סעיף שהנהלת הקואליציה יכולה להחליט בהתאם/בתיאום עם החלטת הממשלה. אז יכול להיות שהמשך של מה שאמרתי מסביר שאלקין אמר שמבקש שיתקיים דיון כי רצה לקבל אישור הממשלה. או כן, או לא, לא יודעת.

עו"ד חדד: מי שהינדס כל המהלך היה צריך להביא… את אומרת בחקירה זה לא דבר שזכרתי קודם. מתוך הדברים שאמרתי אני אומרת כבר לפני שבוע הנהלת הקואליציה קיבלה חופש הצבעה. זאת אומרת שאם זה היה עולה שבוע קודם, היה יכול להיות חופש הצבעה כזה.

לבני: אני אומרת שלא קראתי, אבל עם הקואליציה זה מה שעשתה, יכול להיות חופש הצבעה. עשיתי שיעורי בית כי רציתי עדות מדוייקת.

עו"ד חדד: גם פתית מושב הכנסת, כבל שם את ההצעה בקריאה טרומית.

לבני: זוכרת, כשהגעתי למשטרה לא זכרתי את השבוע הקודם. אחר כך עדכנתי שמצאתי שזה עלה על סדר היום.

עו"ד חדד: אלקין כינה את המהלך של כבל "שח". שמעת?

לבני: לא. אני יודעת שהוא שחקן שח.

עו"ד חדד: הצעת החוק הזו, היה שיח פוליטי, כולל את שתצביעי בעד החוק?

לבני: בניגוד לעמדתו שיש חופש הצבעה, אבל את עמדת הממשלה הייתה להצביע נגד הייתי מצביעה בעד.

עו"ד חדד: היה רוב לחוק, ישראל ביתנו, בית יהודי, יש עתיד

לבני: זה מספרי.

עו"ד חדד: אם זה עולה להצבעה הנהלת הקואליציה יכולה להחליט כן.

גילדין: היא יכולה להגיד מה זוכרת שהיו הערכות שלה.

עו"ד חדד: מה את זוכרת מאותה תקופה זו עדות סבירה?

לבני: אני לא צריכה הערכות, לא זוכרת את הדיון ולא מה קרה באותו דיון חוץ מזה שזה שעבר לשבוע לאחר מכן.

עו"ד חדד: כדי להבין מה היה בהנהלת הקואליציה – מי בקיא בקואליציה מי הגורם?

לבני: האם אני מנהלת כאן את התיק הפלילי?

עו"ד חדד: עופר שלח למשל הוא חלק מהנהלת הקואליציה?

לבני: כן.

עו"ד חדד: את קיבלת דיווח ממאיר שטרית?

לבני: לא זוכרת שעדכן אותי שטרית.

עו"ד חדד: את אמרת במשטרה שצריך לבחון את הרכב הוועדה די לדעת איך הייתה אמורה להצביע.

לבני: כן, לא זכרתי מה הרכב הוועדה, צריך להסתכל ברשימה.

עו"ד חדד: בואו נסתכל ביחד, וועדת שרים וחקיקה, אם יש רוב המשמעות היא שגם מי שרצה להתנגד לחוק חייב להצבעה בעדו.

לבני: כן.

עו"ד חדד: אם יש רוב בעד גם מי שמתנגד יצביע בעד.

לבני: נכון.

עו"ד חדד: זאת אומרת שלמשל גם ראש הממשלה כחלק מקואליציה צריך להצביע בעד?

לבני: נכון.

בשלב זה שוב גילדין מתנגד ושוב נדחה.

עו"ד חדד: הערכה שלך הייתה שהם יהיו בעד?

לבני: הערכה כן.

בהמשך:

עו"ד חדד: אם לא היה חופש הצבעה, אז ההחלטה הייתה מתקבלת ברוב מובהק (בוועדת שרים) בעד החוק. זה להבנתך בזמן אמת.

השופט בר-עם: אתה יכול להסיק את זה מהתשובות שלה.

עו"ד חדד: כל חברי הקואליציה לרבות ראש הממשלה היו צריכים אז להצביע בעד החוק?

לבני: כן.

עו"ד חדד: זה היה שובר את הקואליציה?

לבני: כן.

עו"ד חדד: ראש הממשלה היה אמור לשבור?

לבני: כן.

עו"ד חדד: ראש הממשלה נקלע לוועדת שרים וחקיקה זה לא פשוט מבחינתנו… החלטה על חופש הצבעה זה הרע במיעוטו מבחינת המתנגד לחוק?

לבני: היה תוקע את החוק לנצח.

עו"ד חדד: מבחינת החלטה בוועדת שרים וחקיקה זה הכי טוב שיכול היה לקבל?

לבני: אמרת אם זו הייתה החלטה והוא היה צריך להצביע בעד זה היה מביך. אז היה מצב שיכול למנוע את ההצבעה בכנסת זה היה פחות מביך.

עו"ד חדד: אלו השערות שלך. מבחינת החלטה חופש הצבעה זה הכי טוב שמתנגד חוק מקבל?

לבני: אם מתקיימת הצבעה לאחר מכן בכנסת, אז כן.

עו"ד חדד: בואי נדבר על ערר, בחקירה במשטרה אישרת, אמרו מה הייתה ההחלטה האופטימלית למתנגדים, מה היה קורה אם עולה להצבעה, אבל אז את מעלה תיאוריה שראש הממשלה יכול לקבור את הצעת החוק בדרך של ערר. את הופתעת?

לבני: כן, נכון.

עו"ד חדד: אין לך מושג למה הלך בכיוון הזה?

לבני: נכון.

עו"ד חדד: לא שאלת אותו?

לבני: לא.

עו"ד חדד: את לא יודעת אם הייתה תוכנית מסויימת?

לבני: לא.

עו"ד חדד: אולי זו עצה שאלקין כפה/הציע?

לבני: לא יודעת.

עו"ד חדד: את אלקין לא מביאים לכאן… (עקיצה לפרקליטות). ראש הממשלה לא חשש וניסה להתמודד. החשש לא נפתר.
את יודעת שלפי תקנון הכנסת, לקואליציה אין אפשרות לתקוע או לעכב הצעת חוק עם הגשת ערר אלא אפשר לעשות שלא תהיה עמדה של הממשלה, אבל אם חבר אופוזיציה רוצה…

לבני: אמרתי זאת קודם.

עו"ד חדד: אני אומר לך טכנית וזה חשוב, זה לא קובר את הצעת החוק. נניח שאיתן כבל מגיש ערר, שבוע אחרי יכול להביא להצבעה טרומית בכנסת.

לבני: זה קובר ומשאיר את עמדת הממשלה וקואליציה כנגד, כל עוד לא מקבלים משהו חדש.

עו"ד חדד: זה לא קובר הצעת חוק, כי הדיון התקיים במועדו.

לבני: חבר כנסת יכול לעלות להצבעה, כל עוד אין החליטה ותמיכה בעד הממשלה וחברי הקואליציה מחוייבים להצביע נגד.

עו"ד חדד: אני חוזר ל-29.10 וערר עם חוסר בהירות בתקנון.

לבני: אל תכניס מילים לפה.

בהמשך:

עו"ד חדד: היועמ"ש הביע עמדה ביחס לחוק, את אמרת גם פה וגם במשטרה שלפני כן מקבלים ייעוץ מהיועמ"ש.

לבני: בדרך כלל, הכלל שמכינים במשרד המשפטים את החוק לוועדה.

עו"ד חדד: את זוכרת שבמקרה שלנו הייתה עמדה של הייעוץ המשפטי ביחס לחוקיות החקיקה לפני שהצבעתם?

לבני: אני זוכרת שייעוץ וחקיקה אמרו שיש בעייה חוקתית.

עו"ד חדד: את זוכרת שהממונה על ההגבלים בדק ואישר.

לבני: כן. השיחה האחרונה הייתה איתם בחדר התייעצות שרים, אני לא חושבת שהייתי מנהלת את השיח.

עו"ד חדד: את לא עונה לשאלה, שהעדה תענה לשאלה הנשאלת, להבנתך תני תשובה.

לבני: ניהלתי שיח עם המשנים של היועמ"ש, אני לא זוכרת מתי הייתה השיחה, אולי במהלך הימים שהוא הניח את החוק.
מאחר ולא השלמנו את השיח והסכמנו שזה יעבור לוועדת תשרים לחקיקה, ניהלתי איתם שיחה בחדר הוועדה לפני הכינוס.
זה מבסס את ההנחה שלי היום שלא חשבתי שזה יעבור ולכן ניסיתי לשכנע אותם בעמדתי.

עו"ד חדד: ב-24.10 הניחו את הצעת החוק, את אומרת שאת מנהלת שיח ואת מנסה לשכנע אותם שהצעת החוק היא כן חוקתית.

לבני: ניסיתי לשכנע אותם שהפגיעה היא חוקתית.

עו"ד חדד: והם אומרים שהחוק במתכונתו בא מהכיוון הכלכלי.

לבני: נכון.

עו"ד חדד: קיבלת חוות דעת כלכלית (מנוני מוזס)?

לבני: שאלתי אם יש להם חוות דעת כלכלית כי אני לא מייצגת את הנושא הכלכלי וכך העברתי להם את חוות הדעת הכלכלית מ"ידיעות אחרונות". נוני מוזס שאל אותי אם יש לי עניין בחוות הדעת.

עו"ד חדד: אני מבקש שתעני עם קשר קרוב לשאלה.

לבני: הוא שאל אם יש עניין לקבל את חוות הדעת, אמרתי לו שאני לא מייצגת את העניינים הכלכליים של "ידיעות אחרונות", אלא את דעתי, אבל כן אשאל את הייעוץ אם יש להם עניין בזה, הם ענו לו שכן, קיבלתי את זה למייל, העוזר שלי הדפיס את זה ומסרתי את זה למשנים של היועמ"ש.

עו"ד חדד: מאיפה נוני מוזס ידע שיש חוסר בנתונים כלכליים, האם אמרת לו שיגיש חוות דעת?

לבני: למיטב זכרוני הוא אמר שהוא הכין חוות דעת כזו. לא אמרתי לנוני למיטב זכרוני שצריך חוות דעת כלכלית.

עו"ד חדד: האם אמרת לו שהייעוץ אמר…

לבני: לא זוכרת, אולי כן.

עו"ד חדד: לפי השיחות ביניכם והמועדים, זה כן.

לבני: אני אמרתי לו שייעוץ וחקיקה יש להם בעייה עם החוק ואם תהיה חוות דעת של היועמ"ש שמתנגדת לא אתמוך בחוק ואמרתי שבנושאים הכלכליים אני לא מתעסקת.

עו"ד חדד: אני אומר לך שאמרת לו שייעוץ וחקיקה צריכים את חוות הדעת הכלכלית?

לבני: יכול להיות.

עו"ד חדד: אני שאלתי את יהודה וינשטיין אם גיבש חוות דעת.

לבני: אצלנו היו שני אנשים, אורית וקמיניץ (המישנים ליועמ"ש) שניהם עסקו בזה וגם אורית קורן אומרת את תזה בוועדת השרים, הכל היה בשקיפות. אני לא יודעת למה היועמ"ש החליט להכין חוות דעת. ב"ישראל היום" פרסמו חוות דעת מטעמו.

עו"ד חדד: בישיבה הזו בוועדת שרים לחקיקה את לא אומרת שקיבלת חוות דעת כלכלית מנוני מוזס.

לבני: לא קיבלתי, העברתי. קיבלתי במייל ורק הדפסתי כדי שהם יקבלו אותה ויעשו מה שהם מבינים.

עו"ד חדד: עברת על חוות הדעת הכלכלית של נוני מוזס?

לבני: לא לעומק בוודאי.

עו"ד חדד: אמרת בכנס שדיברת עם נוני מוזס וקיבלת את חוות הדעת הכלכלית.

לבני: במייל קיבלתי, העוזר הדפיס אותה במזכירות הממשלה והעברתי לייעוץ המשפטי.

עו"ד חדד: מתי קיבלת את חוות הדעת?

לבני: יום ראשון.

עו"ד חדד: קראת אותה?

לבני: אולי רפרפתי, לא זוכרת.

עו"ד חדד: ל"ידיעות אחרונות" יש לו לוביסטים עורכי דין, אם הוא רוצה לשלוח לייעוץ המשפטי הוא יכול לעשות את זה בעצמו, למה דרכך? למה שימשת צינור כשרת המשפטים?

לבני: זה היה בצמוד לוועדת השרים, תשאל אותם, לא יודעת.

עו"ד חדד: אני אומר לך שנוני מוזס באותו זמן היה עם אצבע על הדופק במשחק הפוליטי והוא עשה הנחות מה יעבור ואיך לא, ולכן כשחקן פוליטי לא פורמלי הוא היה חלק מהאירוע וכך הבנת את זה ולכן לא ראית בכך משהו לא תקין שהוא מעורב?

לבני: לא סוד שהוא היה בעל עניין שהחקיקה תעבור, כל הצעת חוק ממשלתית חשופה לחוות דעת ולדעות הציבור. הוא היה בעל עניין ומאחר וזה היה ביום לפני הכניסה ולי הייתה חשובה עמדת היועמ"ש שעדיין לא גובשה ומאחר וכנראה לא היה לי כל כך ברור שכולם ותתמכים ובאים לחופש הצבעה, היה לי חשוב לנהל שיח ולהעביר להם את חוות הדעת מטעמו.

עו"ד חדד: העמדה גובשה שזה לא חוקתית, אבל הם היו פתוחים לשקול מחדש.

לבני: כמו שאתה יודע במקומות שיש אינטרסים חוקתיים יש איזון בשאלה של כל חוק האם החוק יכול לעבור ולכן הם אמרו שיש פגיעה והם לא הספיקו לגבש חוות דעת ולכן פעלתי שיקבלו את עמדתי שלי.

עו"ד חדד: תאשרי לי שלא אמרת בוועדה שאת בקשר עם נוני מוזס ושגם לא היה צורך לגלות את זה.

לבני: אם זה לא מופיע בתמליל לא אמרתי, לא אמרתי.

עו"ד חדד: גם אין בעיה שלא אמרת, נכון?

לבני: נכון. מי שאמרה שהיא קיבלה חוות דעת היא המישנה ליועמ"ש שבאמת קיבלה את חוות הדעת (שלבני מסרה).

עו"ד חדד: תאשרי לי שהתקשורת היא כלי חשוב לחברי כנסת, הפרסומים ביחס אלייך, היית מעוניינת בשיפור הסיקור במטרה לבולטות

לבני: בוודאי הייתי שמחה על כל סיקור של פעילותיי, בוודאי

עו"ד חדד: האם הפגישות שלך היו עם בעלי אינטרסים?

לבני: האם כל פגישה כזו היא בעלת אינטרסים? אני נפגשת כמו כל הפוליטיקאים.

עו"ד חדד: לא, אני אסדר את זה. אני טוען כמוך, לא כל פגישה שלך עם בעלים (של תאגיד) זה שיח של אינטרסים.

לבני: אף פגישה שלי לא הייתה שיח עם אינטרסים.

עו"ד חדד: זה דברים שלא עברו לך בראש שהם יכולים לסקר אותך חיובית.

לבני: ברור שאם אתה נכנס לעימות עם אחד מאלה זה יכול להשפיע על הסיקור אבל לא ברמה של תן וקח.

עו"ד חדד: אבל גם אם חשבת על זה, זה לא פסול.

לבני: התמיכה שלי בהצעת החוק לא קשור לאינטרסים הכלכליים של נוני מוזס.

עו"ד חדד: גם אם חשבת שזה עלול לפגוע בך, זה לא נגוע.

לבני: מיומי הראשון בממשלות ישראל קיבלתי החלטות שפוגעות באמצעי תקשורת כולל זה של נוני מוזס. מתנהל בחוץ קמפיין נגדי (נו, באמת).

עו"ד חדד: אני חולק על מה שאת אומרת.

לבני: על מה אתה חולק?

עו"ד חדד: את לא שואלת אותי שאלות. אני לא חושב שאת מושחתת.

לבני: אז תגיד את זה לשופרות.

עו"ד חדד: היה פה שופר אחד והוא הלך (מתכוון לאביעד גליקמן).

השופטת פרידמן-פלדמן: גב' לבני, שאלה תשובה.

עו"ד חדד: בעיני היחסים שלך עם נוני היו לגמרי בסדר לא היית שלוחה של אף אחד, חשוב לך סיקור, במקביל הייתה לך אג'נדה ומניעייך היו כשרים. שטייניץ אמר בוועדת השרים כי כל אחד חושש להביע דעות כי העיתונאים ינקמו בו.

לבני: אתה מתייחס לכל הפוליטיקאים כמקשה אחת, לא כל אחד פועל אותו דבר.

עו"ד חדד: אמרת שכל ההתנהלות שלך תקינה.

לבני (פונה לשופטים): אני יכולה לשאול את בית המשפט שאלה, נאמרים פה דברים שיש בהם מסקנה שלא מציגה אותי טוב.

השופטת רבקה פרידמן-פלדמן: תוכלי לענות על כל שאלה, תסתיים השאלה ותעני על הכל.

עו"ד חדד: קיבלת סיקור לפעמים טוב ולפעמים רע.

לבני: כן.

עו"ד חדד: כששטייניץ אומר את הדברים זה לא חשוב אם את חושבת תכך, אלא שיש חשש. גם את אמרת זה קודם שאתה עלול לחטוף מהתקשורת, הכרת את זה.

לבני: האם חלק מחברי הכנסת חוששים? אז כן.

עו"ד חדד: מה שלי חשוב שאת לא באמת העלית בדעתך בזמן אמת שלמרות היחסים שלך עם נוני ושאת מקבלת סיקור אותה תקופה ומעדכנת אותו, לא העלית תעל דעתך את מנועה לעסוק בחוק?

לבני: נכון.

עו"ד חדד: הסיקור שלך היה טוב בתקופה הזו ואני אומר לך שזה חלק מהמאבק. את מכירה את המאבק שהיה.

לבני: כן, זה היה בחוץ לגמרי.

עו"ד חדד: אני מגיש לבית המשפט את הסיקור לגבי ציפי לבני ביחס לממשלה.

לבני: (זזה בחוסר נוחות).

חדד (לשופטים): אנחנו רוצים להראות את הדברים, זה דבר חשוב. בסעיף 24 לכתב האישום עוסק בטענת התביעה שברגע שיש קשר בין פוליטיקאי לבעל עיתון כל אחד מבין שהשני יכול לקדם את עניינו. היא מקדמת את עניינו של בעל העיתון (נוני מוזס) ובמקביל מבקש ומקבל סיקור (כוונתו ללבני).

לבני: סליחה?!

השופט בר-עם: הגב' לבני לא עומדת במוקד העניין.

עו"ד חדד: אנחנו רוצים להראות שבניגוד לסעיף 24 זה נהוג.

גילדין: סעיף 24 נפתח ברקע על סדרת הפגישות בשל מתת לכן האינטרסים זה רלוונטי, זו לא טענה שאסור לפוליטיקאי להיפגש עם עיתונאים, לכן אין פה רלוונטיות להביא את הכתבות של העדה.
מעבר לזה אין רלוונטיות לעניין ככל שהייתה פה טענה שאם יש צרור כתבות אין סופי לגבי העדה הזו ומגוחך לטעון שלגבי הנאשם זה לא רלוונטי אבל לגבי העדה זה כן (זו טענה מגוחכת, כי אין שום מתת במקרה של נתניהו, זה הוכח).

בשלב זה השופטים אומרים שהסיקור של לבני לא עומד על הפרק בתיק הזה אלא לתיק 4000 ומבקשים מחדד להשאיר את זה לסיכומים (זה די תמוה, כי גם תיק 2000 הוא על סיקור – יש טענה על צורת הסיקור של נתניהו ב"ידיעות אחרונות").

חדד מציג להציג ללבני שורה של כתבות מפרגנות עליה, היא מנסה להתחמק ועונה בצורה מגוחכת: "תפנה את הטענה שלך למי שבחר את הכותרת".

עו"ד חדד: במחצית 2014 יש לך סיקור רחב וחיובי ב"ידיעות אחרונות". רק תאשרי לי שאת מקבלת היענות ופרגון מצד העיתון לאור עמדותייך.

השופטת פרידמן-פלדמן: האם קיבלת סיקור חיובי ב"ידיעות אחרונות בשל עמדתך לחוק?

לבני: זו לא הייתה המטרה שלי.

עו"ד חדד: יש לנו ראיות כדי להוכיח את ההיפך.

לבני: היו מספר הצעות חוק כאלה שקשורות ל"ישראל היום" זו תקופה ארוכה.

עו"ד חדד: בהצעות החוק הקודמות היית מעורבת?

לבני: לא הייתי שרת משפטים, לא הייתי יו"ר ועדת שרים לחקיקה.

עו"ד חדד: היית בקשר עם נוני מוזס ביחס להצעות הקודמות?

לבני: הייתי איתו בקשר, אבל לא הייתי בתפקיד רלוונטי לנושא.

עו"ד חדד: נתניהו פיטר אותך ב-2.12 ואת לפיד ובשלב הזה הולכים לבחירות.

לבני. כן.

עו"ד חדד: זה היה חוסר אמון מוחלט בין חברי הקואליציה.

לבני: הוא הזכיר את פגישתי עם אבו מאזן למרות שלא נתן לזה אישור. שאלת אותי על ישראל היום למרות שגם ליברמן ובנט הצביעו בעד, איילת שקד הייתה בין יוזמי החוק.

עו"ד חדד: בניגוד למה שאת אומרת זה לא נכון. בנט ושקד לא הצביעו בעד.

לבני: אנחנו לא היינו היחידים שתמכו בחוק אבל רק אותנו הוא פיטר.

בהמשך:

עו"ד חדד: מכירה את ארנון מילצ'ן?

לבני: כן.

עו"ד חדד: הייתם חברים?

לבני: מכרים.

עו"ד חדד: התארחת אצלנו בבית?

לבני: 3 פעמים לדעתי.

עו"ד חדד: הפגישות היו בארבע עיניים?

לבני: לא, היינו זוגות.

עו"ד חדד: לפעמים התארחת עם אחרים בבית ינאי כמו שמעון פרס?

לבני: לא.

עו"ד חדד: את יאיר לפיד את זוכרת (בבית של מילצ'ן)?

לבני: לא.

עו"ד חדד: כשאת מגיעה מגיף שף להכין ארוחת ערב?

לבני: כן.

עו"ד חדד: את מכירה את מערכת היחסים בין פרס למילצ'ן?

לבני: מי שקורא לבנו שמעון אין ספק שהיה לו קשר טוב עם שמעון פרס.

עו"ד חדד: חיים כהן השף העיד שהוא בישל בארוחת ערב שאת היית בה.

לבני: כן.

עו"ד חדד: ארנון מילצ'ן מארח טוב, ביד רחבה?

לבני: כן, הייתה ארוחת ערב.

עו"ד חדד: גם אלכוהול וסיגרים.

לבני: אני לא ראיתי שמפניות, אולי אני שותה יין לבן בארוחה, לא זוכרת סיגרים בארוחה. אני לא מעשנת סיגרים, אני לא חושבת שבעלי עישן סיגרים.

עו"ד חדד: אתת זוכרת פגישה שלך בין מילצ'ן ופרס במסעדה?

לבני: לא.

עו"ד חדד: את זוכרת שב-2008 שיאיר לפיד הגיש את אולפן שישי, את מכירה את לפיד מהיותו עיתונאי ב"ידיעות אחרונות"?

לבני: כן.

עו"ד חדד: את זוכרת שלפני כניסתו לפוליטיקה הוא היה איתך בקשר?

לבני: כן.

עו"ד חדד: כשאת עמדת בראש קדימה הייתה כתבה על כך שהוא ייכנס למפלגה שלך ולא הסכמת שהוא ייכנס כשר והוא כעס עלייך.

לבני: לא זוכרת את הפרטים.

עו"ד חדד: זוכרת את העובדה שאת בעצמך לא חשבת ישר להתקדם לתפקיד שרה?

לבני: אני זוכרת שנפגשנו ואני זוכרת שהוא דיבר על כך שהוא יהיה שר החוץ, אני לא זוכרת אם זה מה שאמרתי לו.

עו"ד חדד: את לא חושבת שיש פסול שהוא ממשיך להגיש את אולפן שישי למרות ריצתו לפוליטיקה?

לבני: לא עסקתי בזה, עסקתי במפלגה שלי.

עו"ד חדד (מציג את הסדר ניגוד העניינים של לבני בזמנו): תאשרי לי שאף פעם לא חשבת שיש ניגוד עניינים בינך לבין "ידיעות אחרונות" וגם לא עם "חדשות 2" למרות השיחות שלך עם לפיד?

לבני: נכון.

בהמשך חקרה את לבני פרקליטתו של מוזס נווית נגב, חקירה שלא הייתה מיוחדת.

מאמרים אחרונים

בנימין נתניהו (לפ"מ)

עדות נתניהו: 24.12.2024 – היום השישי

היום השישי לעדות נתניהו – נתניהו תוקף בחריפות את ליאת בן ארי, יהודית תירוש והילה קובו: בדקתם, השוותם, חקרתם? על סמך מה קבעתם שזו היענות חריגה? ליאת בן ארי אמרה שהיא לא רוצה להיכנס לזירת התקשורת. אז איך היא קבעה מה חריג? תחילו את היחסים עם התקשורת על עצמכם, יושבת פה דוברת ומתדרכת!

הקליקו לתוכן »
בנימין נתניהו (לפ"מ)

עדות נתניהו: 23.12.2024 – היום החמישי

עדות נתניהו, יום מס' 5 – נתניהו תוקף בחריפות את הפרקליטות: טרללה את המדינה על טענת שוחד הזוי, הובילה ל-5 מערכות בחירות, מדובר בהאשמות שווא, שקר מכוון, שקר לא הגון ושקר לא נתמך. קשה לי להאמין שאנשים לא מודעים ל-א'-ב' בכלכלה

הקליקו לתוכן »