אני תמיד אומר שגדעון סער הוא אחד הפוליטיקאים החזקים ביותר בתקשורת, אם לא החזק שבהם. למעשה, איכשהו, הצליח סער לייצר מערכות של יחסי תן וקח עם כל כלי התקשורת המרכזיים, מערוץ 12 ועד "ידיעות אחרונות" ואפילו "הארץ" האולטרה שמאלני.
כל הפרשנים הפוליטיים נמצאים בכיסו או שנמנעים לבקרו כמעט לחלוטין. אמנון אברמוביץ', דנה וייס, עמית סגל, רביב דרוקר, בן כספית, יוסי ורטר, סימה קדמון – מתי שמעתם אותם מבקרים בצורה נוקבת את סער? כמעט אף פעם לא.
לאחרונה מוצפות הרשתות החברתיות בשפע של מידע על פרשיות מעברו של סער וגניזת תחקירים עליו. מדובר בנושאים שהתרחשו סביב פרישתו של סער מהפוליטיקה ב-2014 והייתי עד לחלקם ב"גלובס", בתפקידי כסגן העורך.
או אז נוכחתי לדעת שסער הוא אחד הבחשנים הגדולים ביותר בתקשורת והוא לא בחל בשום אמצעי כדי למנוע פרסומים שליליים אודותיו, גם ב"גלובס".
אגב, רוב החומרים על סער גלויים (למשל, באתר של יואב יצחק) ואם בתחקיר הגנוז אודותיו ב"הארץ" בזמנו, גם עליו יש פרטים. ותתפלאו, מי שפרסם את נושא התחקיר היה לא אחר מאשר אתר "מאקו", של ערוץ 12, במדור תקשורת שנקרא "מי נגד מי" שנכתב על-ידי אביב הורוביץ'.
הנה חלקים ממה שנכתב שם ב-2014, המדברים בעד עצמם.
"… עד להודעתו של סער (על פרישתו מהפוליטיקה) הצליחו ב'הארץ' לשמור על פרופיל נמוך יחסית בכל הקשור לתחקיר. אלא ש-14 דקות בלבד אחרי הפצצה שהטיל שר הפנים, צייץ לראשונה אלדד יניב כי אחת הסיבות להודעת גדעון סער היא "תחקיר גדול שמוסף 'הארץ' עמל עליו בשבועות האחרונים". הציוץ המסקרן פשט מיד כאש בשדה הרשתות החברתיות, עד כדי כך שעורכת החדשות של "הארץ", נעה לנדאו, העלתה סטטוס שקרא לכל מי שפונה אליה ומתעניין בפרטים להתקשר ליניב בנימוק המשכנע שיש לה עוד עיתון לסגור על הראש. מאוחר יותר העלתה לנדאו פוסט נוסף שאישש למעשה את הציוץ של יניב: 'עוד לא פורסם תחקיר וכבר מושאו פורש'. בעבר, נזכיר, טען אלדד יניב כי ב'ידיעות אחרונות' יש תחקיר על סער, מוכן לדפוס. 'גדעון סער יודע שיש עליו תחקיר מוכן', אמר. 'אתה מבין שזו פצצה מתקתקת'".
הערה שלי: אין סיכוי שאלדד יניב יצייץ על כך היום ויעשה את הרעש המוכר שלו – סער ואלדד יניב הם עכשיו באותו צד – רק לא ביבי.
ובהמשך הכתבה:
"אז האם התחקיר של 'הארץ' על סער, שטרם הבשיל, השפיע על החלטתו להודיע על פרישה זמנית? סביר שלא, אם כי ייתכן שהיה לו משקל מסוים בתוך שורת השיקולים שהנחו את סער בכל הקשור לתזמון.
סיבה פוטנציאלית נוספת שהוזכרה, לעיתוי ההודעה הדרמטית, היא רצונו של סער להעניק לאשתו, גאולה אבן, שקט תעשייתי מול הבוסית החדשה, איילה חסון, בסופו של שבוע טעון שבו התעמתו השתיים זו מול זו. אלא שכבר למחרת הודעת פסק הזמן של בעלה, בראיון לתכנית 'מה בוער"'בגלי צה"ל, הכחישה אבן את הסיבה הזו. 12 שעות לפני ההכחשה הרשמית, פרסמה העורכת הראשית של 'מה בוער', נורית קנטי, את הסטטוס הסרקסטי הבא: 'תינוקות מוצאים בכרוב. החסידה מביאה מחזור חודשי. סנטה קלאוס שם את המתנות בגרביים ומתחת לכרית זו פיית השיניים. וגדעון עזב כדי שגאולה לא תריב עם הבוסים'".
עוד הערה שלי: אין גם שום סיכוי שקנטי תחזור על הציוצים שלה בנוגע לסער – היא הרי אשת שמאל קיצוני והאינטרסים שלה כעת התמזגו עם סער.
המשך הכתבה:
"הרעיון לתחקיר על סער נולד במערכת 'הארץ' בתחילת יולי, אבל העבודה עליו החלה בשלהי אוגוסט, בתום מבצע 'צוק איתן'.
בסביבתו של שר הפנים ידעו כי נערכת עליו כתבה. במקור, יועדה הכתבה לפרסום בשבוע שעבר, אבל כשהטקסט של גלזר הועבר לטיפולו של עורך התחקירים וייץ, הוא ביקש לבצע בו השלמות כאלה ואחרות כדי להפוך אותו לנשכני יותר.
במערכת כונסה ישיבה שבה נכחו סגן עורך 'הארץ', מייקי דגן; העורך הנכנס של מוסף 'הארץ', מורן שריר; וכן וייץ, קשתי וגלזר. במהלכה הועלו פרשיות נוספות ששמן נקשר בשמו של סער וטעונות בדיקה.
מאז מבלה גלזר את זמנו בתחקיר אינטנסיבי, שבמסגרתו פנה לעשרות אנשים בסביבתו של שר הפנים ולאי אלה נשים שהיו בסביבתו כשכיהן כשר החינוך. וייץ וקשתי מעניקים לגלזר סיוע מקצועי ויותר מ-40 שנות ניסיון משותף בעיתונות. 'הארץ', אגב, הוא ממש לא כלי התקשורת היחיד שמשקיע בשבועות האחרונים מאמצים בניסיון לבחון לעומק את פועלו של גדעון סער. גם 'אולפן שישי' (פרטים אצל איתי דנקנר ויוסי מזרחי) וחדשות ערוץ 10 (פרטים אצל רביב דרוקר) בחשו בקלחת.
"מה אפשר לספר על התחקיר המתבשל ב'הארץ'? נכון לעכשיו לא הרבה, אבל גם לא מעט: ההתלבטות העיקרית של מכיני התחקיר הייתה האם להתמקד בפרשות מקצועיות הקשורות למשרדיו של סער, או בטענות על יחסיו עם נשים שעבדו בסביבתו הקרובה.
לעת עתה הוחלט לא לוותר על הסיפורים העיקריים באפיק הראשון (כמו למשל פרוטקציה לכאורה שקצין משטרה בכיר ביותר ביקש מסער, כאשר כיהן כשר חינוך, או, להבדיל, התנהלות הקשורה למכרזים מסוימים ברשויות מקומיות), אבל להתמקד באפיק השני.
אנשי 'הארץ' פנו לנשים, שחלקן היו כפופות לסער, כדי לבדוק האם ניהלו איתו מערכות יחסים. חלקן, ככל הנראה, סיפרו בעבר למקורביהן על הקשר עם השר. האם המעורבות או המקורבים יהיו מוכנים לשטוח את הסיפורים הללו בעיתון? מוקדם לדעת. האם יחסים אלה, ככל שיוכח שאכן היו, בהכרח בעייתיים? קשה להעריך, נכון לעכשיו".
ובכן, כולם בחשו אז בקלחת בנוגע לגדעון סער, "הארץ", "ערוץ 12", "ידיעות אחרונות", "ערוץ 10" – וכולם "נעלמו". באורח פלא – כולם מאתרגים היום את סער במלוא המרץ. כל אחד שקורא את הדברים האלה מבין גם למה.
משפט נתניהו: התרגיל העקום של ליאת בן ארי ויהודית תירוש לא עבר את בית המשפט
הפרקליטות ספגה אתמול עוד מכה לאחר שבית המשפט דחה את דרישתה להקדים את עדותו של אבי ברגר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, ולדלג על שלושת עדי וואלה, בגלל הסתרת החומרים האדירה.
וזה לוח הזמנים הצפוי לפי החלטת בית המשפט:
- 5.7.2021 – יום ב' הקרוב, הפרקליטות אמורה למסור את יתרת החומרים החסרים להגנה (במקום ארכה של שבועיים כפי שביקשה, ניתנה ארכה רק של שבוע).
- 12.7.2021 – שבוע לאחר מכן, ביום ב', תתחדש חקירתו הנגדית של אילן ישועה ותימשך עד לתחילת פגרת הקיץ, ב-21.7, פגרה שתימשך עד ה-5.9. כלומר, בין ה-12 ל-21 ליולי, נותרו רק 5 דיונים (הדיונים מתקיימים שני, שלישי ורביעי בכל שבוע) והצפי הוא שחקירת ישועה לא תסתיים עד אז ותתחדש בספטמבר.
תזכורת: החומר החדש כולל עדויות מזכות נוספות, בין היתר שיחות של ישועה עם פוליטיקאים ואנשי עסקים שמבקשים ממנו סיקור אוהד.
המשמעות של עיכוב ההליכים במשפט נתניהו היא שעדותו וחקירתו הנגדית של ישועה תימשך לפחות חמישה חודשים, לאחר שעדותו החלה ב-5.4.
כמובן שהעיכוב הוא באחריות הפרקליטות שהסתירה הררי חומרים, אבל גם אם לוקחים בחשבון שישועה הוא אחד העדים המרכזיים, המשפט בקצב הזה יימשך שנים ארוכות, כ-6 עד 8 שנים.
כזכור, יש 338 עדי תביעה ועוד מחכה לנו רשימה של עדי הגנה.
כפי שכתבתי בעבר, לא אתפלא אם נתניהו יחזור לקדנציה אחת לפחות – אם ינצח – והמשפט עוד יימשך.