זוכרים שבנט ושקד נפנפו בתוכנית "סינגפור" כתנאי עבור כל ממשלה שהם יהיו בה?
העליתי את העניין אתמול בפייסבוק שלי, והיום אני מרחיב כאן באתר בצורה של בדיקת עובדות.
כל ההבטחות של בנט מול מה שקרה בפועל עם תקציב הגזירות…
***
שקר אחרי שקר, הבטחה מול המציאות
- הבטחה כללית: "עושר ענק לכל משפחה עובדת".
במציאות: לא עושר ולא נעליים – רק תוספת הוצאות לכל משפחה בממוצע, במיוחד למעמד הביניים ולשכבות החלשות.
- הבטחת מסי הכנסה: "נחתוך את מס הכנסה ב-15 נקודות האחוז לכל דרגת מס. זה המון! מעולם לא עשו זאת בישראל. בכיס של משפחות עובדות יישאר הרבה יותר כסף בסוף כל חודש.
כלומר: המדרגה העליונה של 50% מס תרד ל-35% ומדרגת המס של 35% תרד ל-20% וכך הלאה".
במציאות: מדרגות מס הכנסה לא ירדו, ואף לו ב-1% בודד. מצד שני, הוטלו מסים בכל מיני תחפושת של דאגה לבריאות הציבור ודאגה למשבר האקלים כמו מס כלי פלסטיק, מס משקאות מתוקים, מסי בריאותיים שונים ובתכנון מס גודש ועלייה במחירי החשמל (באוצר מבטיחים שהיא תהיה עד 5% אבל לך תסמוך על ההבטחות הללו).
בנוסף, תקציבי המשרדים נחתכו רוחבית ב-1.5% כדי לממן את התוספות למשרד הבריאות ועוד. מכיוון שהקיצוצים הללו אף פעם לא נוגעים בשומנים במשרדי הממשלה, הם תמיד יגיעו לשירות לאזרח, כך שהוא יפסיד פעמיים: גם ההוצאות החודשיות יגדלו וגם השירות שהוא מקבל ממשרדי הממשלה עלול להיפגם.
- מסי חברות: "נוריד את מס החברות מ-23% ל-15%. מהלך זה יעודד הקמת רבבות עסקים חשים, והגדלת עסקים קיימים. במקום שהכסף יילך לעוד מיסים הוא יושקע בעוד עובדים".
במציאות: מסי החברות לא ירדו וגם אין שום תוכנית שהם יירדו.
- הבטחת תעסוקה: "הפעולות הללו ייצרו במהירות ביקוש ל-400 אלף מקומות עבודה איכותיים והביקוש לעובדים ירים את רמות ההשתכרות".
במציאות: לרוע המזל, דווקא השבוע הצביעו נתוני האבטלה על במחצית הראשונה של יולי לעומת המחצית השנייה של יוני.
- התייעלות: "הקפאת ההוצאה הממשלתית ל-5 שנים".
במציאות: שום הקפאה. נהפוך הוא: ההוצאות הממשלתיות ממשיכות לגדול. ההבטחה הזו מראש נראתה כמו דמיון מאוד פורה ופרוע של בנט – שנכתבה בלי להתחבר למציאות.
- מספר המשרדים: "חוק יסוד: 22 ממשלה בלבד".
במציאות: 28 שרים, שפע של נורווגים וסגני שרים.
- סקטור ציבורי: "דיאטה ל'איש השמן' – במגזר הציבורי יש כיסי שומן רבים וידועים. תוכניות יקרות שכולם יודעים שאין בהן צורך אך ממשיכות להתקיים מכוח האינרציה ומנגנונים כפולים ומיותרים, כגון הכפל בין מנגנון גביית מס הכנסה ומנגנון גביית המע"מ.
כל תוכנית תחוייב בבדיקת עלות-תועלת שנתית, וכל מנגנון ייבחן בשבע עיניים. כיס שומן שאין בו צורך – יוסר".
במציאות: שום תוכניות לדיאטה בסקטור הציבורי, שום תוכניות לטיפול בפנסיות התקציביות המתנפחות.
דווקא בקדנציה של ישראל כ"ץ היתה תוכנית של האוצר לקצץ בצורה דיפרנציאלית בשכר בסקטור הציבורי ובפנסיות התקציביות אבל התוכניות הללו התמסמסו בגלל הבחירות.
ומה קורה עכשיו? נדמה שבנט וליברמן נזהרים מאוד עם ההסתדרות ועם הלובי "הסוציאליסטי" בממשלתם (העבודה, מרץ, חלקים נרחבים ביש עתיד ובכחול לבן). המסקנה: נותרנו רק עם מילים יפות על תוכניות ברומו של עולם.
- מאבק בהסתדרות: "נעצור את הכוח האבסולוטי של ועדי השאלטר"
במציאות: שום עימות עם ההסתדרות ועם וועדי העובדים – נהפוך הוא. כאמור, עם קואליציה בעלת נטייה בולשביקית, קשה לראות איך בנט, ראש ממשלה שנסחט מכל עבר, מסוגל להתמודד בכלל עם ההסתדרות ותומכיה.
- בירוקרטיה: "מאצ'טה לבירוקרטיה – נקצץ חצי מהבירוקרטיה שחונקת את כל אזרחי ישראל ובמיוחד את העסקים הקטנים. הקיצוץ יהיה חד ומהיר".
במציאות: מילים יפות בלבד. התוכניות לקיצוץ בבירוקרטיה גובשו כבר בממשלת נתניהו וחלק יצאו אל הפועל וישראל אף רשמה שיפור בדירוגים הבינלאומיים. אלא שהדרך עדיין ארוכה אבל לאמר ש"הקיצוץ יהיה חד ומהיר" – זה לא יקרה אם לא מתעמתים עם הוועדים בסקטור הציבורי.
***
אתמול בפייסבוק של אלי
09:00 -> 09:29 -> 09:57 -> 10:58 -> 11:05 -> 12:40 -> 12:45 -> 16:38 -> 16:43 -> 18:15 -> 19:17 -> 20:22 -> 22:02 -> 22:25 -> 23:29