למשבר אוקראינה יש כמובן השלכות כלכליות, כמו לכל משבר ביטחוני-מדיני.
מחיר הנפט כבר עבר את רף 100 הדולר, וכמובן ישפיע על עליית מחיר הדלק בישראל, אלא שעלולות להיות גם השלכות כלכליות גלובליות משמעותיות במיוחד.
מתוך הטור שלי ב"מעריב" היום.
***
"אחת התוצאות של המשבר הזה משתקפת בתחום האנרגיה", אומרת ג'ינה כהן, מומחית לשוק האנרגיה העולמי. "במערב אירופה ובארה"ב אומרים שאם וכאשר פוטין יעשה א'-ב'-ג' הם לא יתנו לו אישור להפעיל צינור גז חדש שבנו אותו כדי לעקוף את אוקראינה, צינור שיכול להזרים 55 BCM של גז בשנה.
הם אומרים לפוטין: אם אתה תפלוש לאוקראינה אנחנו לא ניתן לך להשתמש בצינור הזה. זה מה שהם אומרים, ויש דבר שהם לא אומרים: שהם מפחדים שרוסיה, בגלל הסנקציות והאיומים, תפסיק להזרים גז לאירופה.
אני חושבת שפוטין לא יפסיק להזרים גז, בטח לא למערב אירופה. הוא לא יפסיק כנראה בגלל שרוסיה מאוד מאוד תלותית בהכנסות מהגז והנפט שהיא מוכרת.
אבל, יש לזה אפקט: עובדה היא שהאירופאים מפחדים. הם מסתובבים בכל העולם ומחפשים כל מיני אופציות ואלטרנטיבות, אם וכאשר פוטין יפסיק ולו חלקית את ההזרמה של הגז לאירופה. עכשיו אירופה תלותית בגז הרוסי – במזרח אירופה זה יכול להגיע ל-80%-90%, במערב אירופה – 30%-40% – מהגז מרוסיה.
מה שקורה הוא שארה"ב והאיחוד האירופי פנו לכל מיני ספקים בעולם, כולל ארה"ב, קטאר, לוב, אוסטרליה – ושאלו אותם האם יש לכם גז לספק לנו? רוב הספקים אמרו שכן, אבל אין לנו הרבה.
לקטאר יש חוזרים ארוכי טווח לקליינטים, אוסטרליה זה רחוק מדי ויקר מדי, ארה"ב יכולה פה ושם ואמנם שולחת כמה ספינות עם גז נוזלי. אלא שרוסיה שולחת לאירופה משהו כמו 180 BCM בשנה וזו תלות מאוד גדולה".
ואיך זה קשור לישראל?
"האירופאים גרמו גם לבנקים וגם לכל מיני מוסדות פיננסיים להשקיע פחות בגז ונפט והם לחצו על חברות גדולות בנושא הזה. חלק מהמאגרים נמכרו לחברות יותר קטנות עם עלות כסף יותר יקרה בגלל הסיכון היותר גדול.
זה מעגל קסמים, כי הם אמרו שיש לנו מספיק אנרגיית רוח ושמש, לא נשקיע ולא נעזור ולא נעודד פיתוח מאגרי גז.
צריך להבין: קשה מאוד לאגור גז, מאוד קשה לשנע אותו – זה לא כמו לפתוח ברז – זה לא מוצר שקל להביא אותו ממקום למקום.
הייתי בכנסת בשבוע שעבר בדיון על הנושא, שמעתי שאומרים ש'לנו זה לא יקרה', מה שקרה באירופה. זה לא בדיוק נכון, מפני שגם האירופאים לא חשבו שזה יקרה להם. הם גרמו לחברות להשקיע פחות וגרמו לבנקים לתת פחות כסף וכל הזמן עודדו רוח ושמש.
למרבה הצער זה תהליך שמתרחש בישראל. שרת האנרגיה קארין אלהרר אומרת שהיא לא מתעסקת שנה בגז טבעי, לא פותחת את הים לקידוחים – זה איתותים מאוד חזקים.
נכון שהוא שהגז הוא פה בים שלנו אבל החברות שמפעילות את המאגרים הן חברות זרות והן מסתכלות על האיתותים. האם להשקיע מאות מיליוני דולר? האם לחזק את התשתית?
למה לא להשקיע באנרגיה מאוד טובה בינתיים והיא נותנת לנו כסף והרבה נקודות טובות גיאופוליטיות?
יתר על כן, לפני שבוע שרת האנרגיה אמרה שאם יש יהיה מצב חירום בישראל, הקבינט אישר שיש אפשרות מיידית להכריז על מצב חירום שיפסיק את הייצוא.
כלומר, יהיה אפשר להפסיק לייצא לירדן שתלויה בנו לחשמל שלה.
ירדן תלויה בנו, מצרים קונה מאיתנו הרבה גז – ואלהרר נותנת איתותים – שגם לא נשקיע יותר ואם יהיו בעיות, אז נפסיק את היציאה לחו"ל.
זה מישמש אחד גדול. זה יכול לקלקל לישראל, ואלהרר לא עומדת לשפר את המצב. יש לנו מוצר ששווה הרבה כסף, זה הרבה יותר טוב מכל דבר אחר, הוא עובד כל הזמן, זה סוס עבודה, לא רוח ושמש שיש ואחר כך אין. זה משהו טוב ויש לנו אותו. אמרתי בכנסת שהם מזכירים לי, שהייתי באנגליה, יהודים אנטישמיים, אתם אמורים בממשלה לקדם את זה! זה מה שיש לנו. הם עושים בדיוק הפוך. זה פשוט מטורף!".
השורה התחתונה של ג'ינה כהן
המצב בישראל יציב והסערה שמרחפת מעל אירופה (מבחינת המחיר, צריכת הפחם הגבוהה ביותר, חוסר ביטחון אנרגטי) ותלות היתר המסוכנת ברוסיה, חולפת על פנינו, כי עכשיו אנחנו עצמאיים – יש לנו גז משלנו.
אבל, וזה העיקר: אנחנו לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, אנחנו לא יכולים לומר שאנחנו לא יכולים ללמוד מהבלגן שמתרחש באירופה, כי לאירופה גם היה הרבה גז, אבל המדיניות המוטעית שלה עם האנרגיות המתחדשות הובילה לאן שהובילה (מחירי גז וחשמל מאמירים למשל).
בישראל אנחנו צריכים ממשלה שתטפח ותמשיך לקדם את הגז, במקביל לפיתוח טכנולוגיות אנרגיה מתחדשות יעילות. לפיכך, מקבלי ההחלטות שלנו לא עושים מספיק כדי לטפח ולשמור על מה שיש לנו, ואם לא מתקדמים קדימה, יש סיכון ללכת לאחור.
ושימו לב לעוד נתון: מחיר החשמל עלה ביוון ב-330% בשנה האחרונה ובישראל היתה מהומה על עלייה של 5%-6%.
אז תגידו תודה שיש לנו גז ותגידו תודה שהוציאו אותו מהאדמה, אחרת מחירי החשמל היו פי 4 מרמתם הנוכחית. לתשומת לב מפגיני "שוד הגז", שהיו חלק מהמיזם התקשורתי להפלת נתניהו.
***
אתמול בטוויטר ובפייסבוק של אלי
08:06 -> 09:31 -> 09:40 -> 16:11 -> 19:25 -> 19:50