התובעת, יהודית תירוש, "חפרה" יום שלם על רפורמה פיקטיבית שאיש לא היה צריך אותה
יום החקירה הרביעי של עד המדינה שלמה פילבר היה רגוע יחסית לקודמו. זה היה יום של דיון משמים למדי בפרטי הפרטים של רפורמה שנהוג לקרוא לה "הטלפוניה הסיטונאית".
כיוון שהפרקליטות משתמשת במושגים רגולטוריים באופן מעוות ומגמתי וגם לשופרות שלה חסרה הבנה בסיסית ברגולציה, היא יכולה לשווק לציבור כל מיני תיאוריות הזויות.
התיאוריה במקרה הזה: פילבר, כשרוחו של נתניהו מרחפת מעליו, הטיב עם בזק בעיכוב ובסיכול הרפורמה הזו שהיתה אמורה להטיב עם הצרכנים.
והנה, לשיטת הפרקליטות, בזק עשקה למעשה את הציבור במאות מיליונים אם לא במיליארדים.
אז ככה, בקליפת אגוז: רפורמת השוק הסיטונאי מתחלקת לשניים – לאינטרנט ולטלפוניה הנייחת. הכוונה ב"סיטונאי" היא לאפשר לחברות מתחרות בבזק להשתמש בתשתית שלה כדי להציע שירותים לציבור תמורת תעריפי שכירות של התשתית.
הרפורמה באינטרנט עבדה מצוין והתחילה בפועל בתקופתו של נתניהו כשר תקשורת. היא גרמה נזק משמעותי לבזק (אפרופו "הטבות", איך בדיוק נתניהו "הנחה" את פילבר להיטיב עם בזק אם שניהם הוציאו לפועל את השוק הסיטונאי באינטרנט שפגע בבזק?) וניידה מאות אלפי לקוחות למתחרים.
על הרפורמה הזו, באינטרנט, הפרקליטות כמובן מדלגת כאילו לא היתה כי היא לא מסתדרת עם התיזה המופרכת של שוחד וכד'. הרפורמה השנייה, הסיטונאית על הטלפון הנייח, מככבת בכתב האישום.
אלא שיש בעיה קשה עם התיזה: מי צריך שוק סיטונאי על טלפון נייח שממילא הביקוש לטלפונים נייחים נמצא בירידה עקבית (מי מכם משתמש בטלפון נייח?), וממילא לחברות המתחרות יש פתרון אינטרנטי לטלפון נייח.
ובכלל, בכל תוכניות העבודה של משרד התקשורת (למשל, מתווה כחלון), רפורמה כזו לא באה בכלל בחשבון ולא היתה בתכנון. מי שהמציאו אותה ודחפו אותה היו אבי ברגר והרן לבאות, שניהלו מלחמת עולם עם בזק, והרפורמה הזו נועדה להכניס מקלות בגלגלים של תהליכים אחרים.
***
החפירות של יהודית תירוש
אתמול, במשך יום שלם, יהודית תירוש "חפרה" על הנושא בניסיון מגוחך "להלביש" את עיכוב הרפורמה הלא נחוצה הזו על "שיחת ההנחיה" בת 40 השניות, שהיתה כביכול בין נתניהו לפילבר בתחילת הדרך, למרות שרוב הטיפול ברפורמה הזו היה בתקופת צחי הנגבי.
שוב ושוב ניסתה תירוש לאלץ את פילבר לומר, שכל הטיפול שלו ברפורמה הזו היה חלק משיחת ההנחיה, אך לזכותו של פילבר ייאמר שהוא לא התמסר אלא תיאר סיטואציה מורכבת שבה חשב שהרפורמה היא שולית ולא חשובה, והוא רצה לכרוך אותה במהלך הגדול שלו של השקעת ענק בתשתיות ע"י בזק בסיבים האופטיים בתמורה לביטול ההפרדה המבנית.
לקראת שלהי הדיון, אחרי שיהודית תירוש ניסתה לייצר את הרושם שמדובר בהטבה כספית לבזק, פילבר ענה באופן נחרץ:
פילבר: "הרפורמה הזו היא פיקציה. מחליפי יישם את הרפורמה וגם אחרי שיצאה אל הפועל אף חברה לא הציעה את השירות ואף לקוח לא רצה בו".
פילבר אמר למעשה שהרפורמה הזו שווה א-פ-ס לבזק בחוכמה שבדיעבד, כך שאין שום הטבה.
ובכלל, תירוש מנסה להפוך את היוצרות: היא מערערת על השיקולים המקצועיים של מנכ"ל המשרד, מציגה אותם כאינטרסנטיים, בעוד את הפקידים שתקעו מקלות בגלגלים והמציאו רפורמות – היא מציגה כ"אנשי מקצוע".
למגינת ליבה, פילבר לא חסך את שבטו מאותם "אנשי מקצוע", במיוחד הרן לבאות, סמנכ"ל הכלכלה לשעבר במשרד, שאותו הגדיר כ"חפרפרת" שסיכל מהלכים שלו.
העימותים עם פילבר על סוגיית "אנשי המקצוע" רק המחישו את תפירת התיק לנתניהו.
כתב האישום חוזר שוב ושוב על המונח "אנשי מקצוע" כאילו הם האנשים הקובעים, אבל במציאות הם בסך הכל פקידים, שאמורים לבצע מדיניות ופה התהפכו לחלוטין היוצרות.
הפקידים רצו לקבוע מדיניות ושהדרג הממונה (המנכ"ל והשר) יבצעו אותה.
האיומים על פילבר מחברת פרטנר
גולת הכותרת אתמול היתה ההתייחסות של פילבר לאיומים הבוטים שקיבל מחברת פרטנר, אז בשליטת המיליארדר חיים סבן.
חשפתי בעבר שחיים סבן, אחד ממתנגדי נתניהו, שיחק בתיק 4000 תפקיד מפתח באמצעות אנשיו – ופילבר אישר זאת אתמול.
מי שעבד בשביל פרטנר במשרד היה אותו הרן לבאות, שנתפס מדליף להם בצורה לא חוקית.
פילבר: "היתה לי מערכת היחסים לא תקינה ולא בריאה עם הרן לבאות. היה אירוע, לא זוכר בדיוק מתי, יש ציון של תאריך אצלכם.
אנחנו מתקדמים לגבי הפרדה מבנית, אני רוצה לשתף את הצוות המקצועי, קורא ביום חמישי להרן (לבאות) ואסף (וורצברוג, רפרנט באגף התקציבים לענייני תקשורת).
היתה פגישה ב-12, שעה אחר כך יוצאת כותרת בגלובס ונדלקת מדורה גדולה בשוק. אני שואל במייל אם מישהו דיבר, אף אחד לא עונה לי. חוזר על זה במייל בערב, אף אחד לא עונה לי.
בכל סוף השבוע מתנהל שיח זועם של פרטנר עם השר צחי הנגבי. ביום שני אני מדבר עם מנכ"ל פרטנר ושואל אותו מה הסיפור שלכם? אמרתי להם שיש הבנות ברמות של חיים סבן ואדם צ'סנוב (יו"ר פרטנר). הוא אומר לי: 'תראה הסמנכ"ל שלך (לבאות) קרא לי לבית קפה ברוטשילד בצהריים ביום חמישי, הגעתי עם נח הקר (אז סמנכ"ל הרגולציה בחברת פרטנר), והוא סיפר לי על ההפרדה המבנית'.
אחרי חצי שעה קמתי ואמרתי לו: 'מה, אתה עושה לי שימוע?' ועזבתי.
ביום שני בא אליי הרן ואמר לי שדיבר עם פרטנר לפני שבועיים. הבנתי שהוא משקר, קראתי לסמנכ"ל משאבי אנוש, אמרתי לו את כל הסיטואציה, שהוא צריך להתפטר, אחרת אני מזמין אותו לשימוע. מספר ימים אחרי זה הוסכם שהוא עוזב, כתבתי לו מסמך המלצה יפהפה.
אמרתי מאוד מאוד בזהירות, שמי שבחש לא מעט מאחורי הקלעים גם בדוח מבקר המדינה וגם בתקשורת וגם בתוך המשרד זו היתה פרטנר. והדבר הכי משמעותי: היתה לי פגישה עם צ'סנוב בתחילת ינואר 2016, הם היו מאוד דומיננטיים, אקטיביים, ואני אמרתי להם, שאני מבין שהם פוחדים, אבל אני ירשתי שוק לא מאוזן – שתי החברות הגדולות סלקום ופרטנר היו מרוששות, הגיעו לדוחות הפסדיים רבעוניים, והן היו מאוד לחוצות.
אני מנסה להניע תהליך אקטיבי של השקעות, וזה מחייב אותם. הם ניסו למנוע את המהלכים המוטיבציה של פרטנר היתה לעצור את השוק והטלפוניה הסיטונאית היתה מבחינתם המקל בגלגלים.
בסוף השיחה אומר לי צ'סנוב, 'אני אחסל אותך'".
תירוש מבינה שהמונולוג של פילבר פוגע בכל התזה שלה ותוקפת אותו:
תירוש: "אני רוצה להבין, כל ענייני ההדלפות חלים על פרטנר ולא על בזק?"
פילבר: "אני מנכ"ל, לי מותר להיפגש, הוא עובד, אסור לו (על פי התקשיר). הוא ניסה לחבל במדיניות של המנכ"ל".
פילבר עוד ישלים את התמונה המלאה וגם צחי הנגבי: אנשי פרטנר אף העבירו איום מוסווה שאם מהלך ביטול ההפרדה המבנית של בזק יצא לפועל, הילארי קלינטון, שהתמודדה אז מול טרמאפ בבחירות בארה"ב, לא תסכים להיפגש עם נתניהו.
סבן, כזכור, הוא ידיד וותיק של משפחת קלינטון ואחד התורמים הבולטים שלהם בעבר.
בהמשך סיפר פילבר על שיחת הנזיפה שקיבל לכאורה מנתניהו, בנוגע ללבאות אבל גילה דבר מה חדש.
אגב, אותה שיחת נזיפה מופיעה בכתב האישום בצורה מעורפלת, בלי תאריך ספיציפי עם טווח של חצי שנה(!) – במחצית הראשונה של 2016, תוך תיאורים של "נזיפה קשה", אלא שפילבר תיאר את השיחה הזו, אם התקיימה בכלל, בצורה אחרת לגמרי.
תירוש: "קיבלת על הראש?"
פילבר: "היתה שיחת נזיפה, נדמה לי במוצ"ש. נתניהו שאל אותי מי זה הרן, למה הוא נמצא, הכל היה במן משפטים לא ברורים. אני לא זוכר אותם.
באופן כללי, אמר למה אתה לא מפטר אותו. לא הבנתי מה ההקשר, לא ידעתי את המועדים. לא רציתי לחדש את החוזה של לבאות. שלושה חודשים לפני זה, היו לנו מחלוקות מקצועיות, ואז סמנכ"לית משאבי אנוש, אמרה לי לדבר עם שירות המדינה.
אמרתי להם שיש פה מנכ"ל שיש לי מחלוקת, אז היהודי אמר לי שהחוזה שלו מתחדש אוטומטית ואם אתה רוצה תתפור לו תיק."
שימו לב למינוחים של תפירת תיק – נציבות שירות המדינה היא סוג של שלוחה של הפרקליטות.
פילבר (ממשיך): "יש שיחות נזיפה עם נתניהו, אם זה במוצ"ש, ויש שיחות באמצע היום, שהוא אומר לך להגיע אליו. מישהו שיגע אותו, ואז בקוד הפנימי, אומרים לו כן, כן ועוברים הלאה".
תירוש: "אמרת שהוא צעק, צרח".
נתניהו: "הוא לא צורח אף פעם, הוא ניסה לשוות טון של כועס".
ניגוד העניינים של נתניהו וההתייעצות עם מנדלבליט
פילבר חשב בזמן אמת שמנסים לסלק את נתניהו ממשרד התקשורת על שטויות.
תירוש: "שמעת על בדיקת ניגוד העניינים של נתניהו?"
פילבר: "הבנתי זאת מהפרסום ב'הארץ 'של גידי וייץ, ואחר כך זהבה גלאון פנתה ליועמ"ש, הייתי אדיש. זה נראה בהתחלה כמו רדיפה של התקשורת אחרי נתניהו.
באיזשהו שלב דנה נויפלד פנתה אליי ואמרה לי שמשרד המשפטים בודק את התלונה. זה נראה לי סוג של טמטום והמשכתי הלאה.
במשרד בשלב הזה, זה היה באש נמוכה, משרד המשפטים עשה בדיקה משפטית. הם ביקשו לקבל את הפעולות שנעשו מול בזק, והוכנה איזושהי רשימה יחד עם הלשכה המשפטית".תירוש: "השלב הבא, פגישה שלך עם היועץ המשפטי לממשלה".
פילבר: "ברגע שהבנתי שיש איזושהי סוגייה, מטעמים של זהירות וללכת על הצד הבטוח, אביחי מנדלבליט נבחר בדיוק ליועמ"ש, אנחנו שכנים לא רחוקים, באותה שכונה, יצא לנו להיפגש, הוא היה בקניות ואני בקפה עם רעייתי – ותפסתי אותו.
תפסתי אותו במדרכה ככה, אמרתי לו אתה שומע את הסיפורים האלה, תגיד לי מה נראה לך, ברמה של שיח, לא בהתייעצות משפטית. הוא היה צריך להיות מעורה ונקי. הוא אמר לי זה לא נראה לי רציני, הוא אמר שהוא לא רצה להגיב, כי בגץ דן במינוי שלו.
באיזשהו שלב יצאה הדלפה שמתגבשת טיוטה שאוסרת על נתניהו להיות שר התקשורת, התראיינתי בדבר הזה, זה נראה לי הזוי. פניתי למנדלבליט באחד הימים, הוא היה כבר בתפקידו, הוא אמר שאני אבדוק את הדברים ואמר לי שכרגע זה לא אמור להשפיע על עבודתך. את השר עדכנתי.
חיפשתי איזשהו עוגן מקצועי מה לעשות עם זה, לא סמכתי על דנה נויפלד, תפסתי את מנדלבליט בעוד שתי הזדמנויות, גם ביום שישי, ואז גם סיפרתי לדנה נויפלד שיש לי פגישה עם היועץ ליד החלות של שבת, והיתה עוד פעם אחת, בפתח של בית הספר, שני הילדים שלנו לומדים שם.
הוא נתן לי להבין שכל עוד יש בדיקה, אין עליי שום מגבלה. באיזשהו שלב הודלפה הטיוטה, ואז שאלתי אותו, הוא אמר שהוא לא מסכים, 'זו לא דעתי', ואז באמת הטיוטה שונתה ומותנה, אז זה הפך רק לאיסור לעסוק בענייני בזק.
אני אמרתי, תשמעו, עם כל הכבוד הרגולציה של בזק היא מוסדרת ואין רגישות לשר. הוא אמר לי תגיד את זה לדינה זילבר. והצגנו לה שזה תופס נפח קטן באחריות השר (על בזק). הוא אמר, תעשו הכל, תפנו אלינו, ניתן לכם אישור.
היה מקרה אחד אבסורדי, הגיע הזמן לחתום על תעריפים, זה המסמך הכי טכני שכל שנה חותמים עליו. הוא אמר לי חכו, קיבלנו את העניין".תירוש: "אמרת לנו בריענון שפגשת את מנדלבליט בשיחת מסדרון, שאמר לך לפנות ליועצת המשפטית ולא לשר בסביבות מרץ-אפריל".
פילבר: "נכון".
תירוש: "כשאתה הולך לדינה זילבר עם עדי קאהן (העוזרת של פילבר), אני מבינה שההחלטה שלך היא לאיין את ההחלטה".
פילבר: "לא, לצמצם. לי ולנתניהו היה חשוב שהוא ימשיך לעסוק בעולם המדיה, וזה היה חשוב".
תירוש: "אמרת שנפח עיסוק השר בבזק הוא מינורי, אז רצית לצמצם גם את בזק?"
פילבר: "היה שלב ביניים, שהתוצאה היתה לצמצם בסוגיות אחרות של בזק. המשולש היה דנה במשרד התקשורת, משרד המשפטים ושלומית פרגו במשרד ראש הממשלה. ובדקו עם נתניהו.
אז נתניהו דיבר על הפגישות שלו עם אלוביץ' ועל בסיס זה קבעו את ניגוד העניינים. בשלב הזה התראיינתי ודיברתי עם גיל לימון וקצת התרעמתי ואמרתי מה זה הדבר הזה? יש זיקה עסקית, מה זו זיקה חברתית? הרי ממחר בבוקר כל שר שיראה משחק כדורגל עם איזשהו מו"ל בכלי תקשורת הוא יהיה מנוע.
אם זה ניגוד עניינים אז לכל 120 חברי הכנסת יש ניגוד עניינים. זהו, שם זה עמד.
בנוסף, מתחילה בדיקה של המבקר על ניגוד העניינים, כולל האפשרות לפסול אותי, בגלל שאני מינוי של נתניהו. בהיבט של נתניהו עבד עו"ד דוד שמרון, הוא עשה השוואה בין שופטים לנתניהו, כללי המניעות של שופטים, הוא ניסה לעשות השוואה והגיש אותה למשרד המשפטים".תירוש: "בכל מקרה אתה לא אומר לגיל לימון, לא למנדלבליט, לא לדינה זילבר. אתה לא אומר מה ביקש נתניהו בקשר לאלוביץ' ותדעו לכם שהדברים נמצאים אצלי בתודעה".
פילבר: "לא אמרתי, זה לא היה בתודעה שלי".
השופט בר-עם: "למה לא אמרת?".
פילבר: "הבנתי שיש לראש ממשלה קשר עם מו"ל, כמו עם מו"לים אחרים. לא ראיתי בזה שום בעיה, זה לא נכנס אצלי כניגוד עניינים".
***
אתמול בטוויטר ובפייסבוק של אלי
09:21 -> 12:15 -> 12:36 -> 13:06 -> 15:02 -> 15:31 -> 19:35 -> 20:40 -> 22:42