בניגוד לג'יימס פאקר, תכנון או הסדר המס של ארנון מילצ'ן אמור להיות פשוט. מילצ'ן זכה לפטור גורף ממסים ל-10 שנים מכוח חוק המקנה זאת לתושבים חוזרים ותיקים (אגב, אף נהוג לקרוא לחוק על שמו של מילצ'ן).
הפטור הוא גן עדן של מיסוי – פטור מלא מדיווח וממס בגין הכנסות שנוצרו לתושב חוזר בחו"ל במשך עשר שנים מהיום שיחזרו לישראל. הפטור מקיף את מכלול ההכנסות, האקטיבית והפסיבית – כלומר, בין אם מקורן מרווחי הון ממימוש נכסים והשקעות מחוץ לישראל, ובין מהכנסות שוטפות שהופקו מחוץ לישראל.
זה פטור ששווה למילצ'ן הון עתק. הונו של מילצ'ן מוערך בכמה מיליארדי דולרים ולכן להערכתי הפטור ממס לאורך תקופת הפטור עשוי להגיע למאות מיליוני דולרים לפחות. זה חלומו של כל מיליארדר – ליהנות מ-אפס מס.
***
גם במקרה של מילצ'ן, הדס קליין פטפטה את עצמה לדעת בנושא הסדר המס שלו.
הסדרי המס של מילצ'ן
להלן העובדות, בשיתוף עם אבי וייס.
📌 מילצ'ן החל ליהנות מהפטור כבר מ-2009 והיה אמור ליהנות ממנו עד 2019. כבר במהלך 2015 החליט מילצ'ן לפעול להארכת הפטור בעוד 10 שנים ופנה לידידו שר האוצר דאז יאיר לפיד. התקיימה פגישה בביתו של לפיד, למרות ניגודי העניינים, נערכה תרשומת ולפיד הבטיח לבדוק את הדברים.
העניין נפל בעקבות התנגדות של רשות המסים, אז בראשות משה אשר.
בכתב האישום החליטו להפיל את התיק על נתניהו, שהוא זה שקידם לכאורה את ענייני מילצ'ן בנושא הפטור, למרות שאין לזה שחר.
📌 במהלך הפטור, לפי עדותה של קליין, היא ספרה גם למילצ'ן את מספר הימים שהוא שוהה בישראל. וכאן אנחנו חוזרים למבחן המשמעותי של "מרכז החיים" – אותם 183 ימים של שהייה בארץ.
זה מאוד פשוט: מילצ'ן כתושב חוזר ותיק עשה עלייה לישראל דה-פקטו ועכשיו סופרים לו את הימים כתושב ישראל. יש מבחנים, יש קריטריונים, יש ספירת ימים – ומילצ'ן אמור לעמוד בהם.
📌 לפי התיאורים של קליין, למילצ'ן היה קשה מאוד לעמוד במבחן 183 ימים. לדבריה, הוא הגיע בדרך כלל לישראל בעיקר בקיץ, שהות של בין חודשיים לשלושה ותקופה קצרה, בת כשבועיים, במהלך דצמבר. זהו. וזה לא מתקרב ל-183 יום.
📌 בניגוד לפאקר, אצל מילצ'ן אין צורך בהערכות כתוצאה מעדות כזו או אחרת. יש "ראיית זהב" למספר הימים ששהה מילצ'ן בישראל – דוח יציאות וכניסות שלו מישראל שעו"ד עמית חדד הציג אותו במהלך החקירה הנגדית לקליין.
📌 ובכן, מבדיקה שערך וייס עולים הממצאים המדהימים הבאים: ב-2009 שהה מילצ'ן בישראל 104 יום; ב-2010 שהה 83 יום; ב-2011 שהה 81 יום; ב-2012 שהה 85 יום; ב-2013 שהה 112 יום; ב-2014 שהה 91 יום; ב-2015 שהה 98 יום; וב-2016, השנה האחרונה בה שהה מילצ'ן ישראל – 74 יום (נתון לא סופי).
כלומר, באף לא אחת מהשנים מילצ'ן השלים, לכאורה, את מכסת הימים לפי החוק היבש, שאמור להקנות לו את הסטטוס של תושב ישראל.
ושוב, ייתכן שלמילצ'ן היה הסדר אחר, הסדר אישי, אבל הבדיקה שלנו התייחסה למה שקיים, לא מה שלא קיים.
📌 הדעת נותנת שפקידי השומה אמורים לבדוק דברים מעין אלה, במיוחד שמדובר בפטור ששווה מאות מיליוני דולר, אבל הפרקטיקה הרווחת שהיא שיש מעט מאוד תיקים שנבדקים. בכל מקרה, גם בהסדר מס הזה היה מעורב זאב פלדמן, סגן נציב מס הכנסה לשעבר.
📌 פניתי לרשות המסים בשאלות הבאות: "מילצ'ן, כידוע, נהנה מפטור גורף ממס כתושב חוזר ותיק. מעדותה של הדס קליין עולה כי גם במקרה שלו היא ספרה ימים אך לא ברור לאיזה רף הוא אמור היה להגיע. בכל מקרה, מדו"ח הכניסות והיציאות שלו מישראל עולה שמילצ'ן לא הגיע לרף 183 הימים וגם לא לרף הימים שננקב אצל פאקר.
מכאן עולה לכאורה כי מילצ'ן לא היה זכאי לפטור ממס. האם רשות המסים עשתה בדיקה מקיפה על מספר הימים ששהה מילצ'ן בישראל והתנהלה מולו בהתאם או שהוא נהנה מהפטור ממס בכל מקרה".
📌 תשובת רשות המסים, כרגיל מתחמקת:
"בשל חובת הסודיות שנקבעה בחוקי המס לא נוכל להתייחס לשאלות העוסקות בנישום מסויים. יחד עם זאת, להלן התייחסות לסוגייה העקרונית העולה מפנייתך. עולה חדש או תושב חוזר ותיק, שחזר ארצה אחרי 10 שנים כתושב חוץ מבחינה פיסקלית, זכאי כידוע לפטור מס הכנסה בישראל על הכנסותיו המופקות בחו"ל במשך 10 שנים.
אם במהלך השנים הנ"ל העולה או התושב חוזר ותיק עוזב את הארץ, היו ומפסיק להיות תושב ישראל, ובהתאם לכך, מפסיק להיות חייב במס בישראל".
📌 התשובה הזו כמובן מתעלמת ממצב בו מילצ'ן נחשב תושב ישראל אבל לא עומד במכסת הימים.
כך או אחרת, צריך לשים לב שמילצ'ן לא מגיע לישראל כבר 6 שנים ולכן ויתר על שלוש שנים מהפטור שהוענק לו (2017-2019).
כיצד קרה שמילצ'ן מוותר כל כך בקלות על פטור גורף ולמה הוא איבד את החשק להגיע לארץ? אמנם, הוא היה נתון תחת חקירה בתיק 1000 ואף נחקר באזהרה בלונדון ב-2018 בתנאים של סלב, אבל התיק נגדו נסגר, אז מה החשש להגיע לישראל?
📌 התוצאה הכלכלית של הפטור למילצ'ן היתה שמדינת ישראל יצאה קרחה מכאן ומכאן. הרציונל של החוק הוא לקלוט עלייה, במיוחד עלייה אמידה, להעניק לה הטבות ופטורים ממס במשך שנים מתוך מטרה שהם ישקיעו בישראל והכסף הפטור יהפוך לבר מיסוי בתום תקופת הפטור.
אבל אצל מילצ'ן זה לא קרה, נהפוך הוא. מילצ'ן נהנה מפטור גורף אדיר, דווקא בתקופת הפטור צמצם את השקעותיו בישראל (ההשקעה בערוץ 10 נעשתה לפני תחילת הפטור), בהמשך עזב לחלוטין את הארץ ובסופו של דבר לא תרם באופן ממשי לכלכלת ישראל. אז מה הועילו חכמים בתקנתם?
עדות הדס קליין על ענייני המס של מילצ'ן
להלן התמלול הרלוונטי מעדות קליין על ענייני המס של מילצ'ן. כזכור, גם היא ממשיכה לקבל שכר מלא ממילצ'ן לאורך 6 שנים למרות שהוא לא מתגורר פה בכלל.
גילדין: בואי נדבר לרגע על הנושא של הויזה של ארנון מילצ'ן, תספרי לבית המשפט מהתחלה בעצם את הניסיון של ארנון מילצ'ן להאריך את הויזה שלו ואת החלק שלך בכל העניין.
קליין: אוקי. כידוע, לא יודעת כידוע אבל ארנון התראיין לתכנית עובדה אצל אילנה דיין,
גילדין: סליחה, ארנון מילצ'ן הוא אזרח ישראל
קליין: ארנון מילצ'ן אזרח ישראל מחזיק אך ורק בדרכון ישראלי ומתגאה בכך גם וכתוצאה כנראה בעקבות תכנית עובדה שארנון התראיין לגבי, רצה להוות כהשראה לדור הצעיר התראיין והייתה שם, חלק מהדברים שהוא התראיין היו על העשייה שלו לטובת מדינת ישראל, דברים שכנראה קצת עצבנו או עוררו אי נוחות בצד האמריקאי וזה היה אם אינני טועה סביב נובמבר 2013.
באמת אנחנו למחרת היום של שידור הכתבה כבר קיבלנו איזשהם ריקושטים ממשפחתו של סידני פולק, למה ארנון דיבר.גילדין: ממשפחתו של מי?
קליין: של סידני פולק.
גילדין: מי זה?
קליין: מישהו שעבד עם ארנון בתעשיית הקולנוע והוא לא חי, הוא לא בין החיים, המשפחה שלו כעסה כיוון שארנון אמר שהוא גם גייס אותו, הוא יהודי, ארנון גייס אותו לטובת,
גילדין: כיוון שזה נאמר בתכנית טלוויזיה גייס אותו למה?
קליין: הוא גייס אותו לטובת הלשכה לקשרי מדע, למשימות שארנון עשה לטובת מדינת ישראל במסגרת הלשכה לקשרי מדע וקיבלנו תרעומת, ארנון קיבל מהמשפחה שלו, הם כעסו שארנון איכשהו דיבר גם עליו, על כל פנים זה היה בשבילנו, לארנון זה עשה איזושהי תחושה לא טובה שאולי זה לא טוב שהוא דיבר על הנושא הזה שאולי הוא עצבן מישהו שם.
אז הוא הגיע ארצה ואמר לי בואי, חייבים, אני רוצה להגיש את הבקשה להארכת הויזה שלי.השופט בר-עם: איזה ויזה זו?
קליין: ויזה עסקים, תיירות, B1, B2 משהו כזה, ארנון לא שוהה הרבה ימים בארצות הברית, הוא סופר ימים במסגרת העסקים שלו, סופר את הימים בכל מדינה שהוא נמצא בה, בכל מקרה הוא,
גילדין: רק כיוון שהתחלת, מה זה נקרא סופר ימים? לאיזה צורך?
קליין: א. אני מזכירה שב-2008, 2009 ארנון הגיש את טופס הסתגלות כעולה חדש זאת אומרת שמרכז הכובד שלו הוא בישראל אז הוא צריך להיות מספר ימים מסוים בישראל.
גילדין: לאיזה צורך?
קליין: לצרכי מיסוי. אז הוא מגיע ארצה והוא אומר לי בואי נגיש את הבקשה עכשיו, אבל אמרתי יש לך עוד שנה למה שנגיש עכשיו? הוא אמר לי יש לי תחושה לא טובה בגלל התכנית בואי נמהר ונגיש אותה, אני אוהב להיות מסודר.
בהמשך:
גילדין: בואי נעבור לעוד נושא. מה את יודעת, התחלת כבר להגיד על המעמד של ארנון מילצ'ן בישראל מבחינת מס הכנסה?
קליין: ארנון ב-2008 הגיש בקשת הסתגלות לעולה חדש
גילדין: ידוע לך מה זה אומר מבחינת מיסוי?
קליין: כן, מה שלי הוסבר זה שכל הכספים שהוא מרוויח בחו"ל אינם צריכים להיות משולמים במס בארץ.
גילדין: אוקי. הגיש את הבקשה ומקבל?
קליין: כן, הוא מקבל עולה חדש, ארנון מקבל עולה חדש, אפילו אם אני לא טועה המכונית,
השופט בר-עם: המונח המשפטי הנכון הוא תושב חוזר
קליין: תושב חוזר, קראנו לזה עולה חדש
גילדין: זה קורה באיזה שנה?
קליין: סוף 2008, 2009 ההסתגלות שלנו
גילדין: לכמה שנים מקבלים?
קליין: עשר שנים.
גילדין: עשר שנים, אז מ-2009 עד 2019 מה קורה אחר כך?
קליין: באיזשהו שלב ארנון אומר, מספר, אומר גם לי שיש בחוק הזה אולי אפשרות להאריך את זה בעוד עשר שנים.
גילדין: כלומר לעשרים שנה?
קליין: כן, כן, כדי שיהיה לעשרים שנה וארנון כארנון דואג מראש, הנה כמו הויזה שנה מראש אז גם החוק והחברה שלנו רואי החשבון אומרים יש זמן, לא צריך, חבל אבל הוא מאוד דאג, הוא רצה לבדוק את האפשרות שאכן יוכל לקבל את ההטבה הזו גם לעוד עשר שנים נוספות, להאריך את האפשרות הזו ואז הוא מתחיל. קודם כל מי שמייצג אותו,
גילדין: אז הוא מתחיל?
קליין: בערך אם הוא מסיים את זה ב-2018 הוא מתחיל את זה בערך, אם אינני טועה בערך שנתיים לפני, משהו כזה
גילדין: שנתיים לפני זה 2016
קליין: לא, שנתיים, אני יכולה להגיד כשאני ביום הראשון של החקירה, אני פשוט כדי לא לטעות, ביום הראשון של החקירה שלי למשל וארנון מדבר איתי בערב הוא מבקש את כל רואי החשבון שלנו ואת כולם לדבר שוב על הנושא זאת אומרת שסביב 15, משהו כזה מתחיל להתעורר אצלו הדאגות ושצריך כבר להתחיל לטפל בזה.
גילדין: זה מאפיין ב-15 לדאוג למשהו שיקרה ב-2019?
קליין: זה מאפיין את ארנון, כן, כן, את ארנון זה מאפיין, אני יכולה לתת דוגמא אישית שלי שאם אני לא הייתי מספרת לו אפילו בעיות בריאות שלי כי אם הייתי אומרת לו שאני הולכת לאיזה בדיקה אז הייתי כבר בערך שבוע קודם הוא היה מתקשר אלי ללא הפסקה לדעת מה קורה איתי ואם אני מרגישה טוב אז לכן, כן, זה דבר שגרתי אצל ארנון להיות, הוא מאוד דאגן בדברים האלה ובטח ובטח כשמדובר בדברים שלו.
גילדין: אז מה עשיתם?
עו"ד עמית חדד: אתה מדבר ביחיד, מה עשית, מה עשיתם? מה את יודעת שנעשה?
קליין: ארנון מתייעץ כתמיד עם זאב פלדמן שהוא מומחה למיסוי ועם עו"ד פיני רובין שהוא זה שטיפל בבקשה של ארנון לתושב חוזר ובאיזשהו שלב הוא פונה גם למר נתניהו ואומר לו על כך.
גילדין: ולמי הוא פונה עוד בהתחלה?
קליין: ארנון פונה למר נתניהו וליאיר ליפיד
גילדין: למה ליאיר לפיד?
קליין: יאיר לפיד הוא שר האוצר דאז.
גילדין: מה קרה מהפנייה ללפיד? אם את יודעת, מה שאת יודעת?
קליין: ארנון ביקש מיאיר להיפגש איתו ועם פיני, הם אכן נפגשו אבל לפני כן הוא דיבר עם מר נתניהו וביקש ממנו שגם יבחן את הדבר הזה.
גילדין: כבודכם אני מבקש להעיר, זה לא מכובד העדה מדברת והסנגור מתחיל לצחוק.
קליין: באמת לא נעים.
עו"ד עמית חדד: לא נעים כשמשקרים לבית המשפט במצח נחושה אבל זה נראה בחקירה הנגדית, זה לא רלוונטי ואם זה הפריע לה אני לא מתכוון להפריע, תמשיכי, תספרי.